23948sdkhjf

Saab 9-5 BioPower prisbelönt i USA

Den amerikanska tidningen "Popular Science" utser varje år 100 produkter i tolv olika kategorier som rankas som de mest banbrytande och framstående inom sitt område.

Den amerikanska tidningen "Popular Science" utser varje år 100 produkter i tolv olika kategorier som rankas som de mest banbrytande och framstående inom sitt område. I bilklassen för 2005 belönas miljöbilen Saab 9-5 BioPower som tack vare sin etanoldrift minskar utsläppen av växthusgasen CO2 med närmare 80 procent.


- Bakom utmärkelsen ligger närmare ett års arbete med att utvärdera tusentals produkter, säger Mark Jannot, redaktör för "Popular Science". Ambitionen från vår sida är att lyfta fram produkter som påverkar inte bara hur vi lever idag men också hur vi tänker i framtiden.


"Popular Science" utges av Time Warner Inc. och grundades 1872. Tidningen skriver om populärvetenskap och är med en månatlig upplaga på 1.450.000 exemplar och mer än 6,5 miljoner läsare störst i sitt slag i världen.


I sitt decembernummer gör "Popular Science" en utförlig presentation av Saab 9-5 BioPower. Bilen kommer också att exponeras på en utställning med vinnarna som tidningen arrangerar på Grand Central Station i New York.


- Vi är väldigt stolta över utmärkelsen, säger Jan-Åke Jonsson, VD för Saab Automobile. På kort och medellång sikt är etanol ett värdefullt verktyg när vi tar oss an utmaningen att skapa framtidens drivmedel. Etanolen hjälper oss att överbrygga steget från dagens fossila drivmedel till de uthålliga teknologier Saab och GM är på väg att utveckla.


Med Saab 9-5 BioPower har Saab tagit ledningen när det gäller att kunna erbjuda ett miljövänligare alternativ i premiumsegmentet. Saab har lyckats kombinera fördelarna med ett förnyelsebart bränsle med förbättrade prestanda och extra körglädje, tack vare att BioPower-motorn lämnar 180 hästkrafter i stället för 150 när den körs på E85-bränslet. Etanol produceras kommersiellt i Sverige och andra länder från råvaror som kommer antingen från skogs- eller jordbruket.


Till skillnad mot fossila drivmedel bidrar inte förbränningen av etanol till nettoutsläppen av koldioxid och växthuseffekten. Den koldioxid som bildas när man förbränner etanol ingår i kretsloppet tack vare att motsvarande mängd koldioxid upptas ur atmosfären av de grödor som etanolen produceras av, på sista raden blir det ett nollsummespel. Detta står i skarp kontrast till vad som händer när fossilbaserade bränslen som bensin och naturgas förbränns, de processerna frigör koldioxid som legat lagrad i marken i form av råolja eller kol i miljontals år. I fallet med E85 - som består av 85 procent etanol och 15 procent bensin - i 9-5 BioPower är reduktionen av fossilt koldioxid omkring 80 procent jämfört med bensindrift.


För närvarande säljs Saab 9-5 BioPower endast på den svenska marknaden men Saab USA planerar att visa en 300-hästars Saab 9-5 i konceptutförande på de kommande bilmässorna i Detroit och Los Angeles runt årsskiftet.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078