23948sdkhjf

Vill ha obligatorisk utbildning för yrkesförare

Regeringen vill införa obligatorisk utbildning för yrkesförare i tung trafik. Utredaren Pia Johansson föreslår att utbildningen ska vara minst 280 timmar lång och ge förarna en bredare kompetens och inte bara fokusera på själva körskickligheten.

Regeringen vill införa obligatorisk utbildning för yrkesförare i tung trafik. Utredaren Pia Johansson föreslår att utbildningen ska vara minst 280 timmar lång och ge förarna en bredare kompetens och inte bara fokusera på själva körskickligheten. Den obligatoriska utbildningen införs den 10 september 2008 för bussförare och den 10 september 2009 för lastbilsförare.


Redan verksamma yrkesförare kommer att behöva bygga på sin kompetens med en obligatorisk fortbildning om de vill fortsätta att köra yrkesmässigt. Fortbildningen ska vara minst 35 timmar lång och kravet på yrkesförarna är att gå en sådan kurs vart femte år.


Förslaget vilar på ett EG-direktiv som ska införas i svensk lagstiftning.


Betänkandet kallas Yrkesförarkompetens SOU 2005:109 och lämnades över till infrastrukturminister Ulrica Messing igår. Det finns att läsa på: www.regeringen.se/naring

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078