23948sdkhjf

Rullande bunker nu i Europa

För första gången erbjuder Jaguar en bepansrad version av XJ-serien. Tanken är att höjdarna inom till exempel politik och näringsliv samt alla andra som har 2,7 miljoner kronor över, ska kunna köra bil utan att behöva vara rädda för att bli skadade vid diverse attentatförsök.

För första gången erbjuder Jaguar en bepansrad version av XJ-serien. Tanken är att höjdarna inom till exempel politik och näringsliv samt alla andra som har 2,7 miljoner kronor över, ska kunna köra bil utan att behöva vara rädda för att bli skadade vid diverse attentatförsök. Tillverkaren beskriver bilen som en rullande bunker där hela kupén fungerar som en säkerhetscell som står emot till exempel automateld, brandbomber och kidnappningsförsök.


Förutom att klara extremt hårda fysiska påfrestningar, till exempel en bil som rammar, är kupén också utrustad med en egen syredepå så att föraren ska kunna andas vid en gasattack. Däcken klarar upp till 80 km/h i fem mil även efter punktering. En annan finess är en bränsletank som automatiskt sluter hermetiskt tätt vid till exempel brand för att förhindra en explosion. Den bepansrade versionen av Jaguar XJ har en kompressormatad V8-motor på 420 hk och levereras i LWB-utförande, det vill säga med extra lång hjulbas.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063