23948sdkhjf

Biltema får betala 1.4 miljoner för ficklampskopia

Biltema har sålt kopior av en av världens mest kända ficklampor. Nu fälls gör-det själv-kedjan i Stockholms tingsrätt och ska betala 1,4 miljoner i skadestånd och rättegångskostnader, uppger SvD Näringsliv. De välkända amerikanska Maglite-ficklamporna har ett distinkt utseende.

Biltema har sålt kopior av en av världens mest kända ficklampor. Nu fälls gör-det själv-kedjan i Stockholms tingsrätt och ska betala 1,4 miljoner i skadestånd och rättegångskostnader, uppger SvD Näringsliv.


De välkända amerikanska Maglite-ficklamporna har ett distinkt utseende. Biltema sålde ficklampor som enligt Stockholms tingsrätt är förväxlingsbara med två modeller av Maglite. I domen fälls Biltema för att ha brutit mot marknadsföringslagen.


Maglite tillverkas av Mag Instrument. Ficklamporna hör till världens mest sålda konsumentartiklar och ligger i den högre prisklassen. Att kopiera dem är därmed mycket frestande. Maglite har svarat med en rad stämningar.Ytterligare sju-åtta mål pågår där Maglite anklagar svenska bolag för att ha sålt kopior av deras ficklampor.Så sent som i våras fälldes Ikea i tingsrätten för att ha gjort intrång på upphovsrätten till en ficklamporna. Då blev skadeståndet 300 000 kronor plus att Ikea ska betala Maglites rättegångskostnader på 4 miljoner kronor. Domen har överklagats av Ikea.Också i Biltemas fall står rättegångskostnaderna för lejonparten av de totala ersättningarna till Maglite. Skadeståndet är på 185 000 kronor, rättegångskostnaderna 1,3 miljoner kronor.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079