23948sdkhjf

Volvobilar bäst på interiör luftkvalitet enligt ny studie

En oberoende undersökning utförd av institutet Ecology Center i Detroit visar att Volvobilars interiör avger lägre halter av giftiga ämnen jämfört med andra bilmärken.

En oberoende undersökning utförd av institutet Ecology Center i Detroit visar att Volvobilars interiör avger lägre halter av giftiga ämnen jämfört med andra bilmärken.


Institutet Ecology Center har nyligen presenterat en studie (Toxic at Any Speed: Chemicals in Cars & the Need for Safe Alternatives) om giftiga kemikalier i bilars interiöra komponenter. Flamskyddsmedlet PBDE och ftalater, som huvudsaklingen används som mjukgörare i plaster, ingick i studien. Dessa kemiska ämnen kan migrera ut från plast och textilier, särskilt vid höga temperaturer. Passagerarna i bilen kan då exponeras för ämnena, genom till exempel inandning. Vissa typer av ftalater och flamskyddsmedel kan bland annat ge genetiska förändringar och kan utsätta passagerarna för hälsorisker. Undersökningen visar att koncentrationerna av PBDE i damm och på vindrutan är upp till 5 gånger högre än i de flestas boendemiljö, och eftersom många människor i dag spenderar mycket tid i bilen är bilens interiöra miljö också av betydelse för hälsan.


Volvobilar avger minst ftalaterEcology Center utförde undersökningen på bilar tillverkade mellan åren 2000-2005 från 11 olika tillverkare. Resultatet visar att Volvobilars interiör avger minst ftalater. Även flamskyddsmedlet PBDE uppmättes i lägre halter än flera andra bilar, vilket enligt institutet gör Volvo till en ledare inom området kupéluftkvalitet. Ecology Center uppmanar andra biltillverkare att följa Volvos exempel.


Målmedvetet arbete- I en tid då många personer lider av astma och allergier är det helt naturligt för Volvo Personvagnar att erbjuda sina kunder en god miljö även inuti bilen, säger Anders Kärrberg, Miljöchef på Volvo Personvagnar. För att klara det krävs både rätt material och att luften som kommer in i bilen via klimatanläggningen renas. Volvo har i många år fokuserat sitt arbete på att skapa en sund kupémiljö som ska passa även för personer som är extra känsliga, till exempel astmatiker och allergiker. - Textilerna och lädret i våra bilar uppfyller Öko-Tex standard 100, vilken säkerställer att textilier och läder är testade för vissa allergiframkallande ämnen. Vi arbetar även med kontaktallergier och utfasning av skadliga ämnen, så som vissa ftalater. Volvos luftkvalitetsystem IAQS är också utvecklat för att rena luften och minska risken för allergiska reaktioner i kupén, avslutar Anders Kärrberg.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078