23948sdkhjf

Nokian Tyres fick miljöpris

  Finska däcktillverkaren Nokian Tyres fick hedersutnämning i den finska deltävlingen av European Business Awards for the Environment 2006. Företaget går därmed vidare till den europeiska tävlingen där EU:s mest framstående företag inom miljöområdet kåras.

Finska däcktillverkaren Nokian Tyres fick hedersutnämning i den finska deltävlingen av European Business Awards for the Environment 2006. Företaget går därmed vidare till den europeiska tävlingen där EU:s mest framstående företag inom miljöområdet kåras. För ett år sedan började Nokian Tyres som första däcktillverkaren i världen att endast använda lågaromatiska oljor som inte är skadliga för miljön. Nokian Tyres är föregångare när det gäller att utveckla miljövänliga däck. Företaget har investerat stora resurser i forskning och utveckling för att helt kunna ersätta de så kallade högaromatiska HA-oljorna med renade oljor. Arbetet med detta började redan för drygt tio år sedan. Sedan från början av år 2000 har Nokian Tyres producerat däck utan skadliga så kallade högaromatiska HA-oljor. Först lanserades Nokian Hakkapeliitta vinterdäck utan HA-oljor och år 2002 lanserades sommardäcket Nokian NRT2 utan HA-oljor i slitbanan. Året därpå lanserades Nokian NRHi som var världens första sommardäck helt utan HA-oljor. Hösten 2004 lanserades höghastighetsdäcket Nokian Z, även det helt utan skadliga oljor.


Samtliga produkter som produceras på Nokian Tyres fabriker i Nokia, Finland och på den nya fabriken i Ryssland tillverkas utan HA-oljor. De renade oljor som används innehåller mindre så kallade PAH-ämnen (polyaromatiska kolväten) än EU-direktivet som träder i kraft senast år 2010 kräver. Högaromatiska oljor är en restprodukt från oljeraffinering. Däckindustrin började använda dessa oljor i produktionen av däck på 1950-talet. Oljorna har använts som mjukgörare i tillverkningen av slitbanor. Högaromatiska oljor är klassade som cancerogena på grund av att de innehåller polymaromatiska kolväten, PAH-ämnen. Nokian Tyres har ersatt dessa oljor med så kallade non labelled oljor som innehåller mindre än 3 procent PAH-ämnen. Enligt forskingsresultat är mängden PAH-ämnen då så låg att oljan inte längre är skadlig.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078