23948sdkhjf

Vem köper miljöbilar?

Äldre män är klart överrepresenterade bland miljöbilsköparna medan yngre kvinnor är underrepresenterade. Norrlänningar köper miljöbilar i större utsträckning än övriga befolkningen. Den typiske miljöbilsköparen är alltså en äldre man i Norrland.

Äldre män är klart överrepresenterade bland miljöbilsköparna medan yngre kvinnor är underrepresenterade.


Norrlänningar köper miljöbilar i större utsträckning än övriga befolkningen. Den typiske miljöbilsköparen är alltså en äldre man i Norrland. I olika attitydmätningar säger sig kvinnor och yngre vara mer miljömedvetna än män och äldre. I praktisk handling är det tvärtom, åtminstone när det gäller bilval.


BIL Sweden har gått igenom 2005 års miljöbilsförsäljning för att se vilka grupper som ligger bakom den kraftiga uppgången i miljöbilsförsäljningen. Jämförelsen avser andelen miljöbilar jämfört med andelen av de totala nybilsköpen.


Följande tendenser kan noteras:· Företagen väljer miljöbilar i större utsträckning än privatpersoner.· Bland privatpersoner är män överrepresenterade och kvinnor underrepresenterade som miljöbilsköpare.· Äldre väljer i större utsträckning miljöbilar än yngre.· Regionalt finns den största överrepresentationen bland privatkunderna i Västerbotten, Jämtland och Västernorrland.


- Det är den äldre mannen från Norrland som i praktiskt handlande är den progressive miljövännen, säger Ulf Perbo vice VD för BIL Sweden. Det är också de som varit snabbast på att byta till miljövänliga uppvärmningssystem i sina bostäder. Detta kan vara en viktig påminnelse om skillnaden mellan riktiga miljövänner som agerar och teoretiska miljövänner som har åsikter och driver kampanjer.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062