23948sdkhjf

Vägverket testar nytt förarprovssystem

1 maj— 31 oktober 2006 testar Vägverket en modell för nytt förarprov i Växjö, Borås, Kinna, Ulricehamn, Alingsås och Luleå. Under samma period testas också ett utökat bedömaransvar för trafikskolorna kallat "Släcka tvåan".

1 maj - 31 oktober 2006 testar Vägverket en modell för nytt förarprov i Växjö, Borås, Kinna, Ulricehamn, Alingsås och Luleå. Under samma period testas också ett utökat bedömaransvar för trafikskolorna kallat "Släcka tvåan". Det görs på samma orter samt i ytterligare sex städer; Umeå, Skellefteå, Göteborg, Skövde, Linköping och Kalmar.


Vägverket arbetar för att öka trafiksäkerheten. Genom det nya systemet ska teoriläsning och körträning bli tätare sammanknutna vilket ger bättre kunskap och förståelse och därmed trafiksäkrare förare.


Om körkortstagarna är bättre förberedda när proven ska genomföras kommer antalet omprov minska som får till följd att även kostnaderna för körkortstagaren minskar. Dessutom kommer körkortstagarna att få större möjlighet att planera när de ska ha sitt körkort genom att de bokar teoriprov och körprov direkt. Proven kan göras samma dag eller inom ett relativt kort tidsintervall.


Från 1 mars 2006 gäller dessutom en ny kursplan för behörighet B. Den beskriver vad man ska kunna för att bli en trafiksäker bilförare. Eftersom den nya kursplanen innehåller ändringar jämfört med den förra så behövs det ett nytt prov som kan mäta upp mot den.


Släcka tvåans syfte är att öka valmöjligheterna för körkortstagaren. När ett prov är underkänt med en mindre brist i en för övrigt stabil körning, det vill säga att bristen går att rätta till med en riktad utbildning, ska körkortstagaren kunna välja att göra sin slutbedömning hos Vägverket eller en av Vägverket utsedd trafikskola.


Förarprovssystemet som ska testas innebär följande för körkortstagaren:Man bokar kunskapsprov och körprov samtidigt. Det finns möjlighet att genomföra dem vid samma tillfälle eller åtskilda.All utbildning ska vara klar när man kommer till prov, det vill säga även riskutbildningen ska vara genomförd. Körprov genomförs alltid oavsett resultat på teoriprovet.Innan proven genomförs fyller körkortstagaren i en självvärdering. Denna får körkortstagaren återkoppling på efter sitt körprov.Vid ett underkänt teoriprov måste körprovet genomföras innan ny tid för teoriprov kan bokas.Ett godkänt prov är giltigt i två månader (idag ett år).


Om ett prov är underkänt med en mindre brist i en i övrigt stabil körning, bedömd som en tvåa, kan körkortstagaren välja om den vill göra sin bedömning hos Vägverket eller en av Vägverket utsedd trafikskola. En tvåa definieras som: "Isolerad underkänd brist i en för övrigt stabil körning, där bristen kan åtgärdas med en riktad begränsad utbildningsinsats."


Fördelen med detta system är att efter körkortstagaren åtgärdat sin brist, själv väljer var hon eller han ska göra slutbedömningen. Upplever man det som stressande att köra upp på Vägverket så kan det bli en mer avslappnad situation hos trafikskolan.


Under testperioden gäller förändringarna endast för körkortsbehörighet B.


Efter testperioderna ska Vägverket utvärdera de nya arbetssätten och besluta om ett eventuellt vidare införande.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078