23948sdkhjf

SM-serien som är beroende av vädret

Det finns många sporter som är beroende av vädret. Ska man arrangera skidtävlingar t ex— då behövs det lite snö. Men i fallet racing på isbana räcker det inte bara med snö.

Det finns många sporter som är beroende av vädret.Ska man arrangera skidtävlingar t ex - då behövs det lite snö.Men i fallet racing på isbana räcker det inte bara med snö.Där är kravet metertjock is som kan bära hela tävlingsanläggningar!Och helst ska det finnas så mycket snö att arrangörerna kan bygga bådeskyddsvallar och läktare för publiken...


Meningen var att 2006 års racingserie på is för bilar skulle börja imellansverige. Men tävlingen i Storfors norr om Karlskoga fick ställas in. Så nu blir detprecis som vanligt på senare år: SM-serien på is blir en affär i orter somMorjärv, Överkalix och Strömsund.Plus Luleå, som arrangerar premiären nu på lördag och Umeå, som kör endeltävling i Hörnefors nästa helg.


Koncentrationen till den allra nordligaste delen av landet har tunnat urstartfälten. Men att intresset finns visar inte minst att 10 av desammanlagt 40 startande i premiären är juniorer.


Isracing körs med många olika biltyper, från rena standardbilar tillsupertrimmade värstingbilar. Men vad som skiljer framför allt är - däcken.Medan standardbilar och juniorer använder sig av nog så extrema rallydubbadetävlingsdäck kör de snabbaste klasserna endera med kortnabb (ser ut som enträskruv som bultats rakt genom däcken) till långnabb (som består av 23 mmlånga, sylvassa ?spikar? - också de bultade från däckets insida!).


Själva banorna är breda och snabba och kombinationen breda banor ochvåldsamt fäste innebär höga hastigheter. Det är inte ovanligt att delångnabbsförsedda bilarna kommer upp i hastigheter över 150 km/h - ikurvorna!


Men - isracing är inte enbart en sport med extrema krav på väderleken.Även på förarna är kraven hårda. För säsongen då isen bär är kort och frånpremiären i Luleå på lördag till och med finalen i Morjärv söndag den 19mars ska man klara av sammanlagt 10 finaler på fem tävlingsorter. SM på isbana 2006: 4 mars Luleå, 11 mars Strömsund, 12 mars Umeå, 18 marsÖverkalix, 19 mars Morjärv.


Titelförsvararna i de olika klasserna är Fredrik Johansson, Lycksele(Juniorer), Bengt Emilsson, Strömsund (standardbilar Volvo Original), KurtRönnlund, Morjärv (kortnabb) och Per Ohlson, Sundsvall (långnabb). Samtligafinns med i SM-premiären i Luleå på lördag.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078