23948sdkhjf

Bättre säkerhet för trafikanter i vägtunnlar

Regeringen har beslutat om en proposition som innehåller förslag till en ny lag om säkerhet i vägtunnlar. Propositionen är ett led i genomförandet av EG-direktivet om minimikrav för säkerhet i tunnlar som ingår i det transeuropeiska vägnätet.

Regeringen har beslutat om en proposition som innehåller förslag till en ny lag om säkerhet i vägtunnlar. Propositionen är ett led i genomförandet av EG-direktivet om minimikrav för säkerhet i tunnlar som ingår i det transeuropeiska vägnätet. Lagen föreslås omfatta även tunnlar längre än 500 meter utanför det transeuropeiska vägnätet, men då bara sådana som projekteras efter lagens ikraftträdande.


Tunnlar ska enligt den föreslagna lagen uppfylla vissa föreskrivna säkerhetskrav. För varje tunnel ska det finnas en tillsynsmyndighet, tunnelmyndighet. Under alla skeden projektering, byggande och drift ska det finnas en ansvarig tunnelhållare. Tunnelhållaren ska utse en oberoende säkerhetssamordnare. Årliga övningar i räddningsinsatser ska genomföras. Det införs särskilda krav på rapportering av olyckor och allvarliga olyckstillbud. Den föreslagna lagen innehåller bara övergripande regler. Det föreslås att regeringen eller den myndighet som regeringen bestämmer ska få meddela de mer detaljerade föreskrifter som behövs för genomförande av direktivet.


Regeringen föreslår också att det inte ska krävas tillstånd till allmän kameraövervakning för trafikövervakning som tunnelhållare utför i tunnlar.


Lagarna föreslås träda i kraft den första juli 2006.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062