23948sdkhjf

Slitna styrleder kostade bilägarna 200 miljoner under 2005

122 000 personbilar underkändes på grund av slitna styrleder förra året. Bilmodellernas besiktningsresultat är avslöjande läsning. Ska man köpa begagnad bil finns mycket att hämta i Bilprovningens och Konsumentverkets nya utgåva av "Bilar— Starka sidor & svaga punkter".

122 000 personbilar underkändes på grund av slitna styrleder förra året. Bilmodellernas besiktningsresultat är avslöjande läsning. Ska man köpa begagnad bil finns mycket att hämta i Bilprovningens och Konsumentverkets nya utgåva av "Bilar - Starka sidor & svaga punkter".160 bilmodeller ingår, varav 16 är nya: Audi A2, Chrysler Sebring, Skoda Superb, Nissan X-Trail med flera.


2005 års besiktningsresultat visar att styrlederna fortfarande är ett problem på flera bilar som varit i trafik endast i tre år. Totalt underkändes 122 000 personbilar på grund av slitna styrleder. Att åtgärda dessa beräknas ha kostat bilägarna över 200 miljoner kronor.


Men några bilmodeller har markant förbättrade resultat. Ett exempel är tre år gamla BMW i 3-serien. 2003 underkändes 21 procent av de bilarna på grund av spindellederna, men förra året bara 3 procent. Ett annat exempel är Volvos V70-modeller, som för två år sedan hade 5-15 procent underkända bilar vid tre års ålder på grund av glapp i styrleder. Nu är de i stort sett felfria på den punkten.


- Det är glädjande att se när biltillverkare tar till sig resultaten och konsekvent går in för att förbättra dem, säger Magnus Ehrenstråhle, VD på Bilprovningen.


Förutom att avslöja bilmodellernas svaga punkter ger boken en översikt över dina rättigheter och skyldigheter som bilköpare samt hur val av bilmodell och körsätt påverkar miljön och hushållskassan. Man kan även jämföra olika bilars krocksäkerhet, säkerhetsutrustning, bränsle-förbrukning och koldioxidutsläpp etc.


Som komplement till Bilprovningens testresultat har närmare 100 000 bilägare via en Internetenkät gett omdömen om sina bilar, det gör att du som köpare får en vink om vilka ytterligare problem du bör vara uppmärksam på inför bilköpet.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094