23948sdkhjf

Risk att hjulmuttrar lossnar på lastbilar och bussar

STRO har blivit uppmärksammade på att hjulmuttrar lossnat efter, vad man däckverkstaden själva anser vara korrekt montering. I några fall har hela hjulet lossnat med både materiella och personskador som följd. Detta sker på alla typer av lastbilar men kan ha samma orsaker.

STRO har blivit uppmärksammade på att hjulmuttrar lossnat efter, vad man däckverkstaden själva anser vara korrekt montering. I några fall har hela hjulet lossnat med både materiella och personskador som följd. Detta sker på alla typer av lastbilar men kan ha samma orsaker. En av orsakerna kan vara att man inte gjort rent alla anliggningsytor ordentligt säger Torsten Johansson på STRO (Scandinavian Tire & Rim Organization). Det är viktigt att alla ytor är rena och det gäller även muttrar och hjulbultar. Andra vanliga fel är att man drar muttrarna för hårt eller att man smort gängorna för rikligt så att åtdragningsmomentet blir fel. Körning på ojämna vintervägar i kombination med stora temperaturförändringar kan också bidra till lossning.


Dra muttrarna med rätt moment


Hjulmuttrar skall dras med moment. För att det skall bli riktigt krävs att alla anliggningsytor är rena från smuts, rost, färg och smörjmedel. Muttrarna skall också dras korsvis enligt fordonsfabrikantens anvisning. Följer man inte detta blir efterspänningen fel och risken att hjulen lossnar ökar.


Fälgar ingen evighetsprodukt.


Alla fälgar slits under sin livslängd. Fälghornen tar skada och bulthål och anliggningsytor utsätts för stress och skador. Räkna inte med att fälgarna håller för mer än max 3 normala däckliv. Sedan bör de bytas ut såvida det inte är extremt välbehållna.


Glöm inte att efterdra muttrarna


Hjulmuttrarnas åtdragningsmoment skall kontrolleras regelbundet. Det räcker inte med att man monterat hjulen rätt från början utan åtdragningsmomentet måste kontrolleras regelbundet. Detta är inte minst viktigt när man har körförhållanden som utsätter hjulen för ökad risk, t.ex. mycket körning på ojämna vägar, stora växlingar temperaturer eller höga laster.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078