23948sdkhjf

Polisens nya trafikstrategi: Fler trafikkontroller för att rädda liv

Polisens satsar på att göra trafiken säkrare. Vi ska verka för sänkt medelhastighet och minskad rattonykterhet. Arbetet ska bland annat ske genom fler kontroller. -- Målet är att minska antalet olyckor och därmed antalet skadade och döda, säger rikspolischef Stefan Strömberg. Hundratals människor omkommer i trafiken varje år och tusentals skadas svårt. Polisen har en viktig uppgift i arbetet med att öka trafiksäkerheten. För att förbättra och tydliggöra det arbetet har en ny nationell strategi arbetats fram som ska börja användas i vår.


- För att minska antalet olyckor ska vi arbeta förebyggande och göra fler kontroller för att påverka trafikanternas beteenden, säger Stefan Strömberg.


Strategin anger inriktningen för ett långsiktigt arbete där fyra områden är prioriterade:Hastighet, Nykterhet, Användning av säkerhetsutrustning som bilbälte, bilbarnstol och hjälm samt Aggressiv körning, vilket till exempel innebär korta avstånd, farliga omkörningar och rödljuskörning.


Anneli Bergholm Söder på Rikspolisstyrelsen har ett övergripande ansvar för Polisens trafiksäkerhetsarbete. Hon framhåller att ett väsentligt bidrag i arbetet med att utföra fler kontroller är att Polisen och Vägverket placerar ut nya och fler trafiksäkerhetskameror på våra farligaste vägar. Dessutom sänks rapporteringsgräsen vid fortkörning. Hastighetsöverträdelser ska nu rapporteras från sex kilometer över gällande hastighetsgräns, vilket ska leda till lägre medelhastighet. - En annan förändring i den nya strategin är att trafiksäkerhetsarbetet nu gäller alla poliser i yttre tjänst, inte som tidigare bara trafikpoliser, säger Anneli Bergholm Söder.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063