23948sdkhjf

Volvo erbjuder alkoholmätare för färjor som trafikerar Sverige

Volvokoncernen kommer att erbjuda rederier möjligheten att kostnadsfritt utrusta färjor som trafikerar Sverige med särskilda alkoholmätare. Tanken är att lastbils- och busschaufförer som använder färjorna frivilligt skall kunna testa om de klarar de svenska alkoholgränserna.

Volvokoncernen kommer att erbjuda rederier möjligheten att kostnadsfritt utrusta färjor som trafikerar Sverige med särskilda alkoholmätare. Tanken är att lastbils- och busschaufförer som använder färjorna frivilligt skall kunna testa om de klarar de svenska alkoholgränserna. Volvo presenterade igår planerna för infrastrukturminister Ulrika Messing vid ett möte i Stockholm med den nationella samlingen för nollvisionen.


De senaste åren har det inträffat flera svåra olyckor med alkoholpåverkade utländska lastbilschaufförer. En av de mest uppmärksammade inträffade i oktober 2004 då en berusad ungersk lastbilschaufför, som kommit med färjan till Ystad från Polen, krockade med mötande trafik och dödade fem personer. Statistik från Skånepolisen visar också att andelen berusade förare som kör av färjan i Ystad ökat kraftigt. Fram till i mars i år mer än fördubblades antalet gripna rattfulla förare i hamnen i Ystad jämfört med motsvarande period förra året, från 14 till 32. Ungefär två tredjedelar av de gripna var lastbilschaufförer.För att minska riskerna för att förare av tunga fordon kör alkoholpåverkade, har Volvo beslutat att erbjuda rederier som trafikerar Sverige möjligheten att kostnadsfritt utrusta sina färjor med särskilda alkoholmätare av samma typ som Volvo tillhandahåller till sina tunga fordon. I anslutning till mätarna kommer det att finnas informationsmaterial som berättar om riskerna med att köra med alkohol i kroppen och om de svenska bestämmelserna."På det här sättet kan alla yrkesförare snabbt och enkelt kontrollera om de har druckit för mycket för att köra i Sverige," säger Ulf Magnusson, vd för Volvos nordiska marknadsbolag. På Skånepolisens trafiksektion är man mycket positiv till Volvos planer. "Det här är mycket bra," säger Leif Andersson, chef för Skånepolisens trafiksektion. "När det handlar om lastbilar och bussar rör det sig om stora krafter och jag välkomnar alla initiativ som kan bidra till att vi får färre berusade förare på våra vägar."

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079