23948sdkhjf

Bilar pratar om problem

Detta kan bli verklighet inom en inte alltför avlägsen framtid. Vid Linköpings universitet håller man nämligen på att ta fram ett kommunikationssystem som tillåter bilar att byta information med varandra för att skapa en tryggare trafikmiljö.

Detta kan bli verklighet inom en inte alltför avlägsen framtid. Vid Linköpings universitet håller man nämligen på att ta fram ett kommunikationssystem som tillåter bilar att byta information med varandra för att skapa en tryggare trafikmiljö. Idag reagerar säkerhetssystemen bara på de faror som de själva får information om via bilens egna sensorer, kamera eller radar.


Bilarna måste utrustas med kamera, gps och sensorer och de sänder ut data om position, hastighet, väglag, inbromsning, blinkerläge med mera. Informationen kan utväxlas inom en radie av 300 meter. När andra bilar tar emot den här informationen behandlas den av en dator som sitter i bilen och därefter får föraren en varning när det behövs.


En rad tekniska problem måste lösas innan det hela blir verklighet. Bland annat krävs en enhetlig standard för trådlös kommunikation.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.065