23948sdkhjf

Dags för åtgärder mot partikelutsläpp

Regeringen har gett Vägverket i uppdrag att utreda möjliga åtgärder för att minska utsläppen av partiklar från slitage och uppvirvling från vägtrafiken. En stor del av partiklarna är långdistanstransporterade. Sverige är därför pådrivande internationellt för att minska utsläppen av partiklar.

Regeringen har gett Vägverket i uppdrag att utreda möjliga åtgärder för att minska utsläppen av partiklar från slitage och uppvirvling från vägtrafiken.


En stor del av partiklarna är långdistanstransporterade. Sverige är därför pådrivande internationellt för att minska utsläppen av partiklar. Nationellt har regeringen tagit flera initiativ för att premiera ny teknik med lägre utsläpp av partiklar. Bland annat kommer dieseldrivna bilar med partikelfilter att få en skattelättnad. Ett förslag till skärpt regelverk för miljözoner för tung trafik har också lagts fram.


- Vi måste jobba på bred front för att få ned de höga partikelhalterna. Parallellt med att vi premierar ny fordonsteknik behöver vi ökade kunskaper om vilka möjligheter det finns att sänka partikelhalterna genom till exempel en förändrad väghållning eller dubbdäcksanvändning, säger infrastrukturminister Ulrica Messing.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078