23948sdkhjf

Svensk ingenjör vann drömpraktik på Renaults Formel 1-stall

I hård konkurrens med många unga begåvade ingenjörer från 25 länder, kammade Gustav Kristiansson från Linköping hem förstapriset i Altran Engineering Academy: sex månaders praktik i Renaults Formel 1-stall. Tävlingen anordnas av konsultföretaget Altran i samarbete med Renault F1- teamet i Enstone.

I hård konkurrens med många unga begåvade ingenjörer från 25 länder, kammade Gustav Kristiansson från Linköping hem förstapriset i Altran Engineering Academy: sex månaders praktik i Renaults Formel 1-stall. Tävlingen anordnas av konsultföretaget Altran i samarbete med Renault F1- teamet i Enstone. Syftet med tävlingen är att belöna talang, entusiasm och kreativitet hos duktiga unga ingenjörer. Altran och Renault arrangerar tävlingen för tredje året i rad.


- Det känns fantastiskt roligt, särskilt med tanke på konkurrensen. Att få arbeta med ett Formel 1-team har varit min dröm och målsättning under många år, och att det inträffar nu är som om jag har kastats fem år framåt i tiden, säger Gustav Kristiansson.


Tävlingen gick ut på att ingenjörerna skulle föreslå ett utvecklingsprojekt inom ett av åtta teknikområden: aerodynamik, kraftöverföring, fordonsdynamik, kontrollsystem, elektronik, testteknologi, material- och bränsleteknologi.


2006 års final ägde rum den 31 juli på Renaults Formel 1-teams utvecklingscenter i Engelska Enstone där Renaults Formel 1-stall har sin forsknings- och utvecklingsavdelning. De sju finalisterna kom från bland annat Brasilien, Indien, Spanien och Sverige och var i åldrarna 22 till 30 år.


I juryn ingick Robin Tuluie, chef för R&D på Formel 1-teamet, Frédéric Delarue (journalist på journalist för F1 Racing och GP2006.com), Claude-Emmanuel Boisson (tidigare Altran Group CTO), Alfonso Martinez (Media Consultores director, ett spanskt dotterföretag till Altran) och Olivier Guillaud (konsult i samarbetet mellan Altran och Renaults Formel 1-team).


Vinnaren Gustav Kristiansson arbetar till vardags med aerodynamik på Saab Aerosystems för Semcon. Förutom sex månaders praktik på Renaults forsknings- och utvecklingsavdelning i Enstone, med en erfaren konsult från Altran som mentor under projektet, så ingår fri bil, bensin och bostad samt en lön på cirka 85 000 kronor för perioden. De två tidigare årens vinnare, samt en av de tidigare finalisterna, har fått förlängd praktik eller anställning i teamet.


- Tävlingen är ett sätt att främja möjligheten för unga talanger att få in en fot i en mycket attraktiv miljö, säger Jenny Jönsson, pressansvarig på Altran Scandinavia. Jag hoppas också att det motiverar andra unga ingenjörer i Sverige att inte bara se Sverige som sin potentiella arbetsmarknad. På Altran arbetar många svenskar i hela Europa, och deras utbildning och kompetens är mycket uppskattad och eftertraktad.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.065