23948sdkhjf

STCC inviger nya Anderstorp till helgen

Till helgen invigs den nya anläggningen på Anderstorp Raceway. Först ut att nyttja bland annat det 115 meter långa tvåvåningsgaraget är kungaklassen STCC.— Nu har vi faciliteter i internationell klass, säger Anderstorps vd Kari Lehtimäki.

Till helgen invigs den nya anläggningen på Anderstorp Raceway. Först ut att nyttja bland annat det 115 meter långa tvåvåningsgaraget är kungaklassen STCC. - Nu har vi faciliteter i internationell klass, säger Anderstorps vd Kari Lehtimäki.


När tävlingarna drar igång på Scandinavian Raceway i Anderstorp kommande helg, så skrivs ytterligare ett datum in i banans anrika historia.


En junidag för 38 år sedan, 1968, kördes den allra första motortävlingen på banan som anlagts på en småländsk mosse. Sedan blev Scandinavian Raceway i Anderstorp platsen för EM- och VM-tävlingar för såväl motorcyklar som bilar.


Kommande helg, den 12-13 augusti, skrivs ett nytt kapitel i banans historia. Scandinavian Raceway visar publik och tävlande ett delvis nytt ansikte. Stora investeringar har gjorts senaste året, och när den svenska tungsviktsklassen i racing, STCC (Swedish Touring Car Championship), med övriga klasser kommer till Anderstorpsbanan, så möts man av en hypermodern anläggning.


Banan har fått nya depåboxar i en 115 meter lång byggnad i två plan. Markplanet består av depåboxar för tävlingsteamen och deras fordon. Över boxarna har inrymts olika serivcelokaler, tidtagning, racekontrol, pressrum, med mera. I byggnadens norra del har ett helt nytt speakertorn uppförts.


I anlsutning till den långa depåbyggnaden har också en 15 X 22 meter stor hall byggts. I denna byggnad startar om drygt 14 dagar en gymnasieskola med fordonsprogram, speciellt inriktat på tävlingsförare och dito mekaniker. Hela anläggningen, som kostar omkring 15 miljoner kronor, har nämligen byggts så att den fem dagar i veckan är skola, och veckans två återstående dagar en modern bandepå för racing och roadracing.


I helgens internationella tävlingar i Anderstorp kommer omkring 200 tävlingsfordon i åtta bilklasser och en mc-klass att starta. Förutom den svenska tungviktsklassen, STCC, kommer bland annat en Europaserie för Formel Renault-bilar, med svenskt deltagande, att tävla. Med andra ord, det blir en internationell tävling, precis som det var den där gången den 16 juni 1968 när Scandinavian Raceway i Anderstorp invigdes.


Nu är det alltså dags för återinvigning i Anderstorp, nämligen Nya Scandinavian Raceway...

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062