23948sdkhjf

Det blev en dramatisk avslutning i Svenska Rallyserien

Det blev en dramatisk avslutning i Svenska Rallyserien i Askersund i helgen. Visserligen vann favoriten— älmhultsföraren Magnus Johansson— Elit A och Volvo-klassen sammanlagt. Men både i Elit B och i C-förarserien blev det nya segrare.

Det blev en dramatisk avslutning i Svenska Rallyserien i Askersund i helgen.Visserligen vann favoriten - älmhultsföraren Magnus Johansson - Elit A ochVolvo-klassen sammanlagt.Men både i Elit B och i C-förarserien blev det nya segrare. Anders Svenssonfrån Ryd vann Elit B och i C-förarserien triumferade Vrena-föraren EricJohansson. Fast marginalerna var små - Eric hade bara 0,2 sekunder till godo på CarlNaumer, Kullings MS medan Anders marginal till tvåan Tommy Sahlqvist, somtävlar för Laxå MK, var 4,9 sekunder.Detta efter fem mils intensiv jakt på trevliga och omväxlande ochsvårbemästrade grusvägar runt Askersund!


Totalsegern i Elit A var klar redan innan start - den tog östgöten FredrikMenck hand om - för andra året i rad. Så i stället för att starta iAskersund inriktar seriesegraren sig på start i SM-finalen hemma i Linköpingkommande helg. Med Fredrik Menck borta var Magnus Johansson klar favorit innan start.Mycket riktigt tog den store smålänningen i rejält och redan efter denförsta av tävlingens fyra specialsträckor hade han konkurrenterna långtbakom sig.Den som hakade på bäst i det höga tempot var något överraskande veteranenoch vingåkersföraren Lars Ohlson, som knep andraplatsen med sin gamla Volvo240. Tredjeplatsen togs av numer både snabbe och säkre upplänningen Håkan Süld,som tävlar för skånska Dalby MK.


Magnus Johansson var alltså klart snabbast och tog därmed andraplatsentotalt i serien, medan jämtlänningen Niklas Nibbe Nilsson säkrade bronsetgenom att köra in på fjärde plats i finalen.Stackars Micke Andersson Råshult hade däremot inte turen med sig. Micke lågpå bronsplats innan start men halkade ned till sjätteplatsen totalt - dettasedan han slutat sexa i finalen efter att ha tappat femteplatsen med 0,6sekunders marginal:- Det är ofattbart att 0,6 sekunder ska kunna betyda så mycket. Om detdrabbat någon annan hade jag tyckt att det enbart är häftigt att en seriekan bli så jämn. Just nu känns det däremot enbart jobbigt...


Finaltävlingen i Askersund inleddes med två rejäla 2-milasträckor varav denandra knäckte många av finalisterna. Bland annat försvannnorrbottensexpressen Peter Bäck efter en rejäl avåkning.Peter - vinterspecialisten som sommardebuterade i serien - hade en klartgångbar tid på första sträckan och tyckte det stämde ännu bättre på andra.Men...- Det gick jättefint och började stämma betydligt bättre än på förstasträckan när det släppte över ett krön och vi dundrade in i en sten. Oss ärdet inget fel på men bilen blev skrot, kommenterade Peter. Både Peter ochhans codriver Mikael Nordblom fördes till sjukhus för kontroll men båda ficklämna sjukhuset senare på kvällen. Då lovade Peter att komma igen med ny bilredan till vintern.


I Elit B var Henrik Persson från Kullings MS favorit innan start. Men Henrikfor av på första sträckan och tappade en minut innan han kom igång igen. Såi stället blev tävlingen rena nervpärsen för hans del. Om Ryd-föraren AndersSvensson vann fick Henrik inte bli sämre än 12:a i klassen för att räddaseriesegern.Anders vann mycket riktigt - men Henrik lyckades klara en tiondeplats ochsäkrade därmed seriesegern i Elit B med minsta möjliga marginal. Anders toghand om silvermedaljen medan bronset gick till Tommy Sahlqvist, Laxå MK somkörde in på andra plats i finalen.Trea i klassen den här helgen slutade en av dagens överraskningar -sporadiskt tävlande Chrille Åström från Timrå. Detta trots att codrivernblev magsjuk(!) på första sträckan:- Jag ska väl inte berätta vad som hände. Jag nöjer mig med att konstateraatt vi hade väldigt bråttom till mål, eftersom det luktade rätt illa inne ibilen, skrattade Chrille efter målgång.B-förarklassen var också den här gången mycket dramatik med massor av tätafighter och bra tider. Bland annat kom de 13 första ekipagen i klassen i målinom samma minut!


C-förarklassen var rejält stor i den här finalen - inte mindre än 31 förarekom till start. Men det var framför allt två förare som svarade förunderhållningen; serieledande Carl Naumer, Kullings MS och utmanaren,19-årige Eric Johansson, SMK Nyköping.Carl laddade stenhårt, men nu fick Eric det mesta att stämma och efter enfin spurt på sista sträckan lyckades han passera Naumer och vinna finalen -med 0,2 sekunders marginal. Men seriesegern i C - den tog Naumer med bredmarginal.Bakom de här två körde linköpingsföraren Andreas Wilzén stabilt och säkert,grejade tredjeplatsen och tog hand om silvret totalt i C-förarserien.


Innan start låg Ryds Jonas Johnsson på andra plats totalt men Jonastillhörde ett stort gäng som fick problem på första sträckan. Jonas tappade3-4 minuter på malören men kunde fortsätta och kom till slut i mål på 22:aplats. Trots det räddade han bronspokalen - tack vare att det var flera avförarna i tabelltoppen som fick problem. Bland annat Niklas Lundberg, WäxjöMS, som for av fastnade och behövde nästan tre kvart för att ta sig loss.Men loss kom han - och till slutmålet också. Som siste man av alla.För de två utländska deltagarna i tävlingen - tyske Holger Knöbel ochfransmannen Olivier Hugla blev resultatet delat.Holger kom i mål på fjortonde plats i Elit A och slutade på 12:e platstotalt i serien medan Olivier Hugla inte kunde starta över huvud taget.Bilen krånglade och i stället för att köra finalen fick den långväga gästennöja sig med att köra service åt en av de svenska förarna.


För en av dagens mest uppmärksammade prestationer svarade skånske fortåkarenAnders Strömbeck, Kristianstad MK. Anders kom till start med nyriktad ochnylackad bil efter en tidigare rullning - bara för att rulla på nytt. Men 30sekunder senare stod bilen på hjulen - och eftersom allt fungerade fortsatteAnders mot en slutlig niondeplats i klassen, 30 sekunder frånandraplatsen...

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062