23948sdkhjf

Barn som äger fordon slipper föräldrarnas skulder

Ett barn får inte längre ensam stå registrerad som ägare till ett fordon som hon eller han inte har förarbevis eller körkort för. Vårdnadshavaren ska också registreras i vägtrafikregistret och blir den som ansvarar för skatter, avgifter och trafikförsäkring.

Ett barn får inte längre ensam stå registrerad som ägare till ett fordon som hon eller han inte har förarbevis eller körkort för. Vårdnadshavaren ska också registreras i vägtrafikregistret och blir den som ansvarar för skatter, avgifter och trafikförsäkring. Den 1 oktober 2006 träder en lagändring i kraft.


Idag är en mängd barn i Sverige registrerade hos Kronofogdemyndigheten för skulder som egentligen är föräldrarnas. Många gånger handlar det om fordonsrelaterade skulder, till exempel obetald fordonsskatt eller parkeringsanmärkningar.


Att ha skulder registrerade hos Kronofogdemyndigheten innebär en dålig ekonomisk start i vuxenlivet för en ung människa. Det har i flera år bedrivits ett arbete för att förebygga att minderåriga får ansvara för obetalda skulder. - Lagändringen är ett viktigt led i detta arbete, säger Åsa Mattsson, informatör på Kronofogdemyndighetens huvudkontor.


Från och med den 1 oktober kommer Vägverket enbart att registrera ägarbyten till ett barn om båda vårdnadshavarna har godkänt ägarbytet. Vårdnadshavarna är också tvungna att uppge vem av dem som ska registreras i vägtrafikregistret.


Även vid fall där ett barn registrerats som ägare före den 1 oktober 2006 införs kravet på att en vårdnadshavare ska registreras i vägtrafikregistret. Vägverket kommer att registrera den äldste av vårdnadshavarna om dessa inte inkommer med en begäran om att den yngre ska registreras. Berörda barn och vårdnadshavare har via brev informerats om lagändringen.


- Det finns i dagsläget cirka 12 000 fordon registrerade på barn som saknar förarbevis/körkort för fordonet.- Under sommaren 2006 kom det varje dag in cirka 100 ansökningar som gällde ägarbyte till barn som saknade förarbevis/körkort för fordonet.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094