23948sdkhjf

If slår larm om stöldvåg mot strålkastare på lyxbilar

Sedan i somras har xenonljus för stora belopp stulits från lyxbilar på flera håll i landet. I Göteborg har minst 20 BMW i 5-serien blivit av med sina exklusiva strålkastare. Även i Stockholm har stölder förekommit.

Sedan i somras har xenonljus för stora belopp stulits från lyxbilar på flera håll i landet. I Göteborg har minst 20 BMW i 5-serien blivit av med sina exklusiva strålkastare. Även i Stockholm har stölder förekommit. För att kunna stjäla strålkastarna har tjuvarna slagit sönder rutor, slitit bort blinkers och styrboxar med mera. Kostnaderna för skadorna på varje bil uppgår till mellan 50 000 och 80 000 kronor.


Alla lyktor är borttagna på samma sätt. Därför tror man på försäkringsbolaget If tror man att det handlar om en liga som har specialiserat sig på den här typen av stölder.


- Troligen säljs strålkastarna utomlands, säger Kennerth Landerborn, utredare på If.


Skälet är att om ljusen installeras i en annan bil blir ljusbilden fel. Det gör att det skulle bli lätt att upptäcka vid en besiktning på bilprovningen. Utomlands finns inte samma regelsystem.


På If har man nu börjat märka de dyrbara strålkastarna med bilens registreringsmärke, för att lättare kunna spåra dem vid eventuell stöld.


Xenonljus är starka strålkastare med ett blått ljus som inte har glödlampa utan håller lika länge som bilen. På BMW kostar ett par 14 400 kronor. De utsatta bilarna är alla BMW E 39 5-serien från 2001 t o m 2003.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078