23948sdkhjf

Håll rätt tryck - viktigt för både miljön och säkerheten

Med rätt däcktryck får bilen bättre väghållning och olycksrisken minskar. Under kampanjen "Pumpa däcken— Rädda världen", som genomförs nu i helgen, hjälper Bosse Bildoktorn bilister att ställa in rätt tryck i däcken.

Med rätt däcktryck får bilen bättre väghållning och olycksrisken minskar. Under kampanjen "Pumpa däcken - Rädda världen", som genomförs nu i helgen, hjälper Bosse Bildoktorn bilister att ställa in rätt tryck i däcken.


- För lite luft gör att däcken ändrar form och inte får lika bra väggrepp som med rätt tryck. Det kan göra bilen svår att hantera i en kritisk situation, säger Mats Kullberg projektledare på Stockholms handlingsprogram mot växthusgaser.


Däcktryckskampanjen genomförs på 18 av Stockholms bensinmackar under helgen den 28-29 oktober. Bosse Bildoktorn, känd programledare från TV, kommer tillsammans med 80 ungdomar att hjälpa bilförarna att testa lufttrycket i däcken och informera om bränslesnål körning.


Fel lufttryck leder till sämre väghållning, längre bromssträcka och kan även vara en orsak till punktering. För lågt tryck bidrar även till ökad bränsleförbrukning och stora utsläpp av koldioxid.


Kunskapen om hur viktigt det är med rätt tryck i däcken är låg bland bilisterna. En undersökning gjord i maj 2006 av Utrednings- och statistikkontoret visar att bara 3 procent av bilägarna i Stockholm tror att rätt tryck i däcken bidrar till att växthuseffekten minskar. Var tredje bilist testar däcktrycket endast två gånger per år eller mindre. Rekommendationen är att pumpa vid varannan tankning.


Ett däck är aldrig helt tätt utan tappar ungefär 0,1 bar per månad. Därför är det viktigt att kontrollera lufttrycket regelbundet och fylla på vid behov. - Ett däck med 70 procent av rekommenderat lufttryck har bara hälften så lång livslängd som ett med rätt tryck, säger Mats Kullberg.


Kampanjen " Pumpa Däcken - Rädda Världen" arrangeras av Stockholms stad i samverkan med ett flertal kranskommuner, Studieförbundet Vuxenskolan, Vägverket, Bilprovningen, OKQ8, Hydro, Statoil och Däckbranschens Informationsråd.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078