23948sdkhjf

Unga måste förberedas bättre för riskerna i arbetsmiljön

Var tredje arbetsgivare, bland annat inom fordonstillverkning och bilverkstäder, slarvar med att ge sina unga anställda den introduktion de behöver för att arbeta säkert.

Var tredje arbetsgivare, bland annat inom fordonstillverkning och bilverkstäder, slarvar med att ge sina unga anställda den introduktion de behöver för att arbeta säkert. Det framgår av de tusentals inspektioner Arbetsmiljöverket (AV) genomfört i hela landet inom företag och verksamheter med många unga.


Bristande arbetsmiljörutiner finns inom samtliga branscher som kontrollerats: Detaljhandeln, personlig assistans inom handikappomsorgen, snabbmatkedjor, fordonstillverkning och bilverkstäder.


- Det är viktigt att ungdomar uppmärksammas om riskerna i arbetet, framhöll generaldirektör Kenth Pettersson, när resultatet redovisades vid fredagens arbetsmiljöriksdag i Stockholm. Ungdomar råkar enligt vår arbetsskadestatistik ut för fler olyckor än äldre mer erfarna arbetstagare. Den som är ung och ny på en arbetsplats måste få en bra introduktion och känna till hur man utför jobbet utan att skada sig. Vissa saker ska unga överhuvudtaget inte arbeta med. De är för riskabla och kräver kunskap och erfarenhet.


Arbetsmiljöverket har besökt drygt 2 800 arbetsplatser för att kontrollera att arbetsgivarna tar sitt ansvar för unga anställdas arbetsmiljö. Aktiviteter och evenemang med fokus på ungas arbetsförhållanden har även genomförts i övriga EU inom ramen för den årliga Europeiska arbetsmiljöveckan.


Gymnasieskolornas yrkesinriktade program har också besökts. AV har tittat på säkerheten och lärarnas arbetsmiljöuppgifter i skolan och om eleverna förbereds för de risker som väntar dem inom jobb de utbildas för. Totalt gjordes närmare 350 sådana besök. Inte ens hälften av skolorna fullgör sina skyldigheter. 60 procent fick krav att förbättra arbetsmiljöarbetet.


- Alla som går i skolan ska förr eller senare ut i arbetslivet. Kunskap i arbetsmiljöfrågor och det ansvar arbetsgivaren har att förebygga att någon skadas i jobbet, är en viktig grund att stå på. Speciellt viktigt är det för dem som kommer ut i riskutsatta branscher. Man måste tidigt inprägla ett säkerhetsmedvetande, på samma sätt som vi lär barn röra sig i trafiken.


I somras omkom tre unga killar i arbetet. Hittills i år har Arbetsmiljöverket tagit emot ca 2 200 anmälningar av arbetsolyckor som drabbat arbetstagare mellan 16-24 år och som medfört sjukfrånvaro, 2/3-delar har drabbat killar, 1/3-del tjejer. Av dessa har ca 300 inträffat inom personlig assistans, äldre- och handikappomsorg. Detaljhandeln står för ett 100-tal, hotell och restaurang respektive fordonstillverkning för ca 70 vardera. Trots anmälningsskyldighet finns det ett stort mörkertal.


Arbetsgivare och skolor som fått krav, kommer nu att få redovisa till Arbetsmiljöverket på vilket sätt de tänker åtgärda bristerna.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.087