23948sdkhjf

40 öre dyrare bensin löser branschens miljöproblem?

Sveriges bensinhandlare vill att skatten på bensin tillfälligt höjs med 40 öre litern. Det kan i första läget tyckas lite underligt, men det finns en logisk förklaring.— Dessa pengar tycker vi skall användas för två syften, säger Ingvar Persson, VD för Svensk Bensinhandel.

Sveriges bensinhandlare vill att skatten på bensintillfälligt höjs med 40 öre litern. Det kan i första läget tyckas lite underligt, men det finns en logisk förklaring.


- Dessa pengar tycker vi skall användas för två syften, säger Ingvar Persson, VD för Svensk Bensinhandel.Hälften bör sättas i en fond som skall användas för en strukturrationalisering och nödvändig miljösanering avbranschen. Det finns i dag många stationer som borde ha lagts ner, men som drivs vidare. I vissa fall är deutslitna och utgör därför en stor miljörisk. Marken under är ofta förorenad och i behov av sanering, men detär billigare för oljebolagen att driva stationen vidare med förlust än att ta kostnaden för saneringen. Värst avallt är kanske att dessa anläggningar helt saknar möjligheter att i framtiden tillhandahålla förnybaradrivmedel.Den andra hälften av pengarna bör satsas på forskning om just förnybara drivmedel. Den i all hast beslutadelagen om att alla stationer måste tillhandahålla ett förnybart alternativ bör rivas upp eller i vart fall frysas.Mindre stationer skall inte tvingas göra investeringar, som aldrig kommer att betala sig och som låser fast ossvid det enda alternativet som gäller kortsiktigt, nämligen etanol. Klimatproblemet är mycket viktigt och vimåste finna långsiktiga lösningar.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063