23948sdkhjf

Saab 9-3 SportSedan får IIHS? toppbetyg igen

Saab 9-3 SportSedan har fått IIHS? "Top Safety Pick Award" i mellanklassen. Det är tredje året i rad som Saab får toppbetyg i den amerikanska studie som görs av försäkringsbolagens eget utvärderingsinstitut.

Saab 9-3 SportSedan har fått IIHS' "Top Safety Pick Award" i mellanklassen. Det är tredje året i rad som Saab får toppbetyg i den amerikanska studie som görs av försäkringsbolagens eget utvärderingsinstitut. 2006 fick 9-3 betyget "Top Safety Pick - Gold Award" och 2005 var betyget i krocktestet "Double Best Pick". 2007-års modell fick sin utmärkelse trots att kraven har skärpts.


IIHS (Insurance Institute for Highway Safety) rankar bilar på USA-marknaden som "good", "acceptable", "marginal" eller "poor" baserat på resultaten från högfartskrascher i front och sida plus utvärdering av nackskyddens/stolens förmåga att skydda mot pisksnärtskador. För att segra måste bilarna prestera bra i alla tre kategorierna och, vilket är nytt för 2007, bilarna måste också vara utrustade med ESP. Adrian Lund, chef för IIHS, medger att ESP-kravet gör det svårare att lyckas men berättar att man valde att lägga till det för att stimulera till ytterligare framsteg.


-Det här är andra året som 9-3 får IIHS' "Top Pick Safety Award", säger Adrian Lund, chef för IIHS. Med tanke på att vi har skärpt bedömningskraven jämfört med förra året är 9-3-modellens resultat imponerande.


IIHS är en icke-vinstdrivande, amerikansk organisation för forskning och kommunikation vars verksamhet finansieras av bilförsäkringsbolag. Man fokuserar på motåtgärder inom samtliga tre områden som berör fordonsolyckor (personskador, skador på fordonen samt miljöaspekter) samt på insatser innan, under och efter olyckor som kan reducera skadorna.


I Saabs säkerhetsfilosofi ingår användningen av datorsimuleringar och krocktester utformade för att efterlikna det som händer vid riktiga olyckor på riktiga vägar. Grunden för arbetet är alltid den databas Saab förfogar över där data från närmare 6 500 riktiga olyckor med Saab-bilar inblandade finns lagrade.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063