23948sdkhjf

Nytt rekord för dieselandelen i november

Dieselandelen fortsätter att öka kraftigt jämfört med fjolårsnivån. Under november var andelen dieselbilar 26,3 % av de totala nybilsregistreringarna vilket är den högsta dieselandelen någonsin för en enskild månad.

Dieselandelen fortsätter att öka kraftigt jämfört med fjolårsnivån. Under november var andelen dieselbilar 26,3 % av de totala nybilsregistreringarna vilket är den högsta dieselandelen någonsin för en enskild månad.


November förra året var dieselandelen 11,2 % Ackumulerat från årets början var dieselandelen 19,0 % i år jämfört med 9,2 % samma period förra året.


- Den ökade andelen dieselbilar och miljöbilar är mycket positivt för miljön, säger Bertil Moldén, VD för BIL Sweden. Vi ser nu en utveckling där koldioxidutsläppen från nya bilar i Sverige minskar kraftigt som en följd av detta.


Ökade registreringar av personbilar och lätta lastbilar


Under november registrerades 24 816 nya personbilar, vilket är en ökning med 0,8 % jämfört med samma månad förra året. Hittills i år, januari-november har registreringarna ökat med 3,9 %. Lastbilsregistreringarna totalt minskade med 2,6 % under november och har hittills i år ökat med 14,4 %. Lätta lastbilar upp till 3,5 ton ökade i november med 1,3 % och tunga lastbilar över 16 ton minskade med 15,4 %. Hittills i år har lätta lastbilar ökat med 15,5 % och tunga lastbilar har ökat med 6,8 %.


- Personbilsregistreringarna ökade något under november, konstaterar Bertil Moldén, VD för BIL Sweden. Hittills i år har registreringarna ökat med 3,9 % och vår prognos på 285 000 nya bilar under 2006 ser ut att kunna infrias. 285 000 är en stark siffra och den näst högsta under 2000-talet, säger Bertil Moldén.


- Uppgången för lätta lastbilar fortsatte under november och hittills i år har registreringarna ökat med hela 15,5 %. Boomen för lätta lastbilar visar på den starka svenska konjunkturen, säger Bertil Moldén. Hittills i år har inget annat land inom EU15 haft så höga ökningstal för lätta lastbilar som Sverige.


- Minskningen för de tunga lastbilarna under november är en rekyl på den tidigareläggning av registreringar som skedde inför införandet av de nya skärpta avgaskraven (Euro 4) från 1 oktober, säger Bertil Moldén. Ackumulerat från årets början har registreringarna av tunga lastbilar ökat med 6,8 %.


Miljöbilsregistreringarna ökade med 95 % under november


Antalet nyregistrerade miljöbilar uppgick till 3 545 under november, vilket är en ökning med 95 % jämfört med november förra året. Hittills i år har miljöbilsregistreringarna ökat med 188 procent. Miljöbilsandelen i november var 14,3 av de totala nyregistreringarna, jämfört med 7,4 % november förra året.


- En ökad andel miljöbilar är en väg till minskat oljeberoende och minskade koldioxidutsläpp, säger Bertil Moldén. Därför är det så viktigt att den positiva utvecklingen av miljöbilsförsäljningen fortsätter och att staten snarast undersöker möjligheterna att sänka momsen på etanol och andra alternativa bränslen till 6 procent dvs samma nivå som för kollektivtrafiken, menar Bertil Moldén.


- För att ytterligare påskynda utvecklingen mot minskade koldioxidutsläpp från vägtrafiken bör regeringen lämna besked om ett snabbt införande av en miljöbilspremie för privatpersoners inköp av miljöbil, säger Bertil Moldén. Dessutom bör regeringen lämna besked om en höjning av skrotpremien, sk skrotmorot, för i första hand bilar utan katalysator. En sådan åtgärd skulle vara bra ur både miljö- och trafiksäkerhetssynpunkt, avslutar Bertil Moldén.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063