23948sdkhjf

Eikeland Consortium köper upp Meridian Technologies

Meridian Technologies, världens största företag för pressgjutning av magnesium, köps upp av ett konsortium av investerare, representerade av Jostein Eikeland genom hans schweiziska holdingbolag Estatia AG, till ett företagsvärde av CAD$200 miljoner.

Meridian Technologies, världens största företag för pressgjutning av magnesium, köps upp av ett konsortium av investerare, representerade av Jostein Eikeland genom hans schweiziska holdingbolag Estatia AG, till ett företagsvärde av CAD$200 miljoner. Nuvarande ägare till Meridian, Teksid SpA of Italy (ett dotterbolag till Fiat Group) och Norsk Hydro ASA - har kommit överens om att sälja hela sitt aktieinnehav i företaget till Jostein Eikeland med flera i en kontant transaktion finansierad av en kombination av lån och aktiekapital. Konsortiet bakom uppköpet består av Estatia AG (ett schweiziskt holdingbolag som kontrolleras av Mr. Eikeland), och en grupp investerare, ledd av Landsbanki of Iceland, som står för lånefinansieringen i samarbete med GE Capital Commercial Finance. Landsbanki med stöd av BZ Bank och Straumur Burdaras agerar även finansiell rådgivare till köpsidan. Meridian är världsledare på marknaden för pressgjutning av magnesium och har sitt huvudkontor och globala teknikcenter i Ontario, Kanada. Meridian är det enda företag i branschen som kan erbjuda global tillverkning och ingenjörskonst kombinerat med försäljningsverksamheter i Nordamerika, Europa och Asien. Bland nyckelkunderna återfinns General Motors, Ford, DaimlerChrysler, Fiat, Opel, VW, LandRover och BMW. Genom uppköpet av Meridian Technologies ökar Eikeland sitt engagemang inom området för pressgjutning för magnesium avsevärt. Eikeland står redan idag för 28 % av aktieinnehavet i Tonsberg Magnesium Group International (TMGI, ett skandinaviskt företag för pressgjutning av magnesium som är noterat på Stockholm Nordic Growth Market (NGM)). -Magnesium kommer att bli vår tids metall. Den är mycket lättare än stål och aluminium men är samtidigt starkare i förhållandevis till dess vikt i jämförelse med de två andra metallerna. Med magnesium kan ett fordons vikt reduceras vilket leder till förbättrad bränsleförbrukning, i en tid då höga oljepriser troligtvis kommer att bestå., förklarar Jostein Eikeland, styrelseordförande i Estatia AG. -Tack vare att magnesium kostar mindre än aluminium fortsätter användningen av magnesium inom bilindustrin att öka med mer än 10 % om året. Detta ger oss en fantastisk möjlighet att bygga en global tillverkningsbas och ett varumärke som kommer att vara synonymt med implementering av magnesium i alla led av komponenttillverkning, fortsätter Eikeland. Styrelsen i det nya företaget kommer att utgöras av Eikeland tillsammans med andra företrädare ur gruppen av investerare, samt industriveteraner, däribland Mr Joseph T Gorman som tidigare var ordförande och VD för TRW Inc och som för tillfället ingår i styrelsen för Alcoa Inc., Procter & Gamble, National City Corporation och Imperial Chemical Industries PLC.


Magnesium är det lättaste strukturella materialet (1.8g/cm3) och är det åttonde vanligaste grundämnet i jordskorpan. Det framställs ur bland annat havsvatten och magnesium bärande mineraler som finns i obegränsade mängder. 1990 uppgick den årliga produktionen till 350 000 ton men hade vuxit till 500 000 ton under 2005. Magnesiumkomponenter används till stor del inom industriell tillverkning, särskilt då bilindustrin, då magnesium är 75 % lättare än stål och 33 % lättare än aluminium, och har hög motståndskraft. Kostnaden för magnesium har gått ner under de senaste åren, tack vare att tillgången på råmaterial ökat och idag ligger priset på magnesium lägre än priset på aluminium. Den låga kostnaden, styrkan i förhållande till vikten samt de ökade tekniska möjligheterna att gjuta komplexa magnesiumkomponenter har lett till att metallen nu används på daglig basis inom bilindustrin, där användningen ökar med 10 % om året.


Meridian Technologies är världsledare inom den tekniska utvecklingen av pressgjutning av magnesiumappliktioner för att minska vikten på fordon och förbättra bränsleförbrukning, hantering och prestanda. Med sex fabriker i fem länder samt globalt tekniskt center i Strathroy, Ontario är Meridian det enda företaget i branschen för pressgjutning av magnesium som kan erbjuda global tillverkning, ingenjörskonst samt världsomspännande affärsutvecklingsverksamheter.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.064