23948sdkhjf

Bilstolar skyddar bättre mot pisksnärtsskador

Bilstolar som ska skydda mot pisksnärtsskador finns i allt fler bilmodeller. Folksams och Vägverkets nya krockprov visar att det har gett bra resultat. Men testerna visar också att en del stolar med speciella skyddssystem ändå skyddar dåligt.

Bilstolar som ska skydda mot pisksnärtsskador finns i allt fler bilmodeller. Folksams och Vägverkets nya krockprov visar att det har gett bra resultat. Men testerna visar också att en del stolar med speciella skyddssystem ändå skyddar dåligt. Samtidigt finns det stolar som skyddar ganska bra trots att de inte har några speciella skyddssystem.


I denna testomgång har Folksam och Vägverket provat 32 stolsmodeller tillsammans med engelska Thatcham, som har utfört testerna. Proven bygger vidare på tidigare tester under åren 2003 till 2005. Testmetoden har dock byggts ut, så att resultaten inte går att jämföra. Denna provomgång har genomförts enligt Euro NCAP:s förslag från sommaren 2006. Euro NCAP:s metod kommer att förändras efter erfarenheter från denna test.


Testerna visar tydligt risken att en kollision bakifrån ska orsaka invalidiserande nackskador varierar stort beroende på stolsutformning och bilmodell.


- Resultaten visar att oberoende konsumenttester är viktiga och att speciella whiplashskydd inte är någon garanti för ett effektivt skydd, säger Anders Kullgren, forskningschef på Folksam.


I denna testserie uppvisade flera stolar mycket hög skyddsnivå. Svenska biltillverkare, Volvo med två bilmodeller, V50 och S80, och Saab 9-3 placerade sig främst. Andra som utmärker sig positivt är Honda Civic och Mazda 5.


- Sedan 2003 då Folksam och Vägverket startade konsumenttester har allt fler biltillverkare börjat prioritera whiplashfrågan. Men fortfarande finns en stor potential till förbättring och vi hoppas att alla biltillverkare ger frågan den prioritet den förtjänar, eftersom nackskador är ett av de allvarligaste invaliditetsproblemen som vägtrafiken skapar, säger Anders Lie, fordonssäkerhetsexpert på Vägverket.


- Euro NCAP har i år beslutat att inkludera risken för pisksnärtsskador i sina tester under nästa år. Resultaten av den aktuella provomgången visar tydligt att konsumentprovning är nödvändig för att ge bilköpare bästa möjliga information inför sitt bilval, säger Claes Tingvall, trafiksäkerhetsdirektör vid Vägverket och ordförande i Euro NCAP.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063