23948sdkhjf

Toyota testar nytt trafiksäkerhetssystem

I staden Toyota City i Japan genomför Toyota för närvarande ett test av ett helt nytt system som bland annat ska varna bilförare som är på väg att köra mot rött ljus eller inte stanna vid stoppskyltar.

I staden Toyota City i Japan genomför Toyota för närvarande ett test av ett helt nytt system som bland annat ska varna bilförare som är på väg att köra mot rött ljus eller inte stanna vid stoppskyltar.


Testen ingår i Toyotas arbeta att utveckla infrastruktursystem som möjliggör kommunikation mellan trafikmiljön och själva bilen. I förlängningen omfattar det även system som kommunicerar mellan olika fordon och med t ex fotgängare.


Testet inleddes i början av december 2006 och ska pågå till 31 maj 2007 och omfattar 100 bilar som förses med inspelningsutrustning som registrerar hur föraren agerar i trafiken. Utrustningen spelar dels in vad som händer framför bilen, dels hur föraren beter sig. 50 av bilarna får dessutom ett hjälpsystem som tar emot information från trafikljus och stoppsignaler.


Toyota City är en stad i Göteborgs storIek. I fem speciellt olycksdrabbade vägkorsningar i staden skickas informationen om rödljus och stoppskyltar till de bilar som ingår i testet. Informationen visas på en display i bilen och hjälpsystemet varnar också om föraren är på väg att köra mot rött eller passera en stoppskylt utan att stanna. Informationen om skyltar och trafikljus skickas med infrarödteknik till bilen.


Syftet är att kartlägga hur olika trafiksituationer påverkar bilföraren och i vilken utsträckning som hjälpsystemet kan minska risken för olyckor. Med utgångspunkten att det inte är själva bilarna som orsakar olyckor, är det Toyotas förhoppning att projektet ska leda till utvecklingen av system som inte bara förmedlar information utan även varnar bilförarna för tänkbara faror och som även kan bromsa eller helt stanna bilarna om det finns risk för en olycka.


I förlängningen finns också planer på system som inte bara kommunicerar väg-till-bil, utan även bil-till-bil eller fotgängare-till-bil, för att minska risken för olyckor som är svåra att förebygga på grund av att föraren eller bilens egna system inte upptäcker faror i tid.


Testet i Toyota City ingår i programmet Driving Safety Support Systems (DSSS) som arrangeras av Universal Traffic Management Society i Japan med stöd av japanska polisen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078