23948sdkhjf

Världens första racingseger för miljön

Robert Dahlgren segrade i STCC-premiären på Sturup Raceway. Som första föraren i världen på miljöbränslet E85.— Känns roligt att bli historisk, men det här är främst en seger för miljön, säger Volvostjärnan. STCC är det första mästerskap i världen som instiftat miljöbränslet E85.

Robert Dahlgren segrade i STCC-premiären på Sturup Raceway. Som första föraren i världen på miljöbränslet E85. - Känns roligt att bli historisk, men det här är främst en seger för miljön, säger Volvostjärnan.


STCC är det första mästerskap i världen som instiftat miljöbränslet E85. Volvoteamet Polestar Racing tävlar med det i svensk racings kungaklass och lyckades dessutom vinna premiären på Sturup Raceway i helgen. - Det känns helt fantastiskt. 2004 var jag första rookien i STCC som tog pole position och vann premiären. Nu är jag förste föraren som vinner med miljöbränsle i tanken, säger Dahlgren.


I år körs STCC i elva deltävlingar. Premiären kördes på den nya banan Sturup Raceway inför 10 800 åskådare. Volvoföraren Robert Dahlgren tog pole position före hemmaföraren Johan Stureson från Kristianstad. Trea och fyra skulle Audiduon Frank Stippler och Thed Björk ha startat. Ett däckskifte och för mycket teampersonal på banan strax innan start tvingade dock domarna att straffa ner dem till att starta sist.


Jan "Flash" Nilsson gjorde sitt livsrace och klättrade från tionde plats till en andra. Det var första pallplatsen för "Flash" sedan 2004. Hans teamkompis och fjolårets totaltvåa Richard Göransson kraschade på kvalet med Robin Rudholm. Det resulterade i att ingen av dessa BMW-förare kom till start. - Det är med blandade känslor. Jag känner för Göransson som missade premiären, men det känns också riktigt bra att få ta en pallplats. Många tycker man levererar när man vinner, men jag ser en andraplats som att man levererar, säger "Flash". - Vi har tränat på allt extremt mycket i vinter. Hård fysträning och depåstopp en timme varje dag hela vintern. Men vi hade en dålig inställning på bilen och den ställde upp sig i varje kurva så jag fick kämpa hårt för att ta mig runt. Det var därför Göransson snurrade på kvalet också. Men det här känns kanon, skönt att åka till Knutstorp för nästa race, det är den bana som jag har bäst statistik på av alla banor i Sverige.


Stureson tog en tredjeplats på hemmabanan. - Mycket släkt och vänner på plats, en bana som vi har testat mycket på, så det är klart att jag är nöjd. - Nästa race blir Ring Knutstorp om två veckor och den banan gillar jag skarpt. Den påminner en del om denna, den är tajt och kuperad, det passar min körstil, så jag hoppas på fler framgångar där.


Resultat, STCC-premiären Sturup Raceway:


1) Robert Dahlgren, Volvo 2) Jan "Flash" Nilsson, BMW 3) Johan Stureson, Peugeot 4) Tomas Engström, Honda 5) Frank Stippler, Audi 6) Tommy Kristoffersson, Audi 7) Thed Björk, Audi 8) David Björk, BMW 9) Tommy Rustad, Opel 10) Alexander Storckenfedlt, Volvo 11) Carl Rosenblad, BMW 12) Fredrik Ekblom, BMW 13) Mattias Andersson, Alfa Romeo 14) Roger Eriksson, BMW 15) Fredrik Lestrup, BMW 16) Tobias Johansson, Mercedes 17) Joakim Frid, Opel 18) Tobias Tegelby, BMW 19) Andrey Smetsky, Honda

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063