23948sdkhjf

Kerstin Lindberg Göransson ny styrelseordförande i Bilprovningen

Vid Bilprovningens årsstämma idag valdes Kerstin Lindberg Göransson till ny ordförande för Bilprovningens styrelse. Hon är idag verksam som flygplatsdirektör vid Luftfartsverket, division Stockholm.

Vid Bilprovningens årsstämma idag valdes Kerstin Lindberg Göransson till ny ordförande för Bilprovningens styrelse. Hon är idag verksam som flygplatsdirektör vid Luftfartsverket, division Stockholm.


- Jag hoppas kunna bidra med mina kunskaper och erfarenheter från Luftfartsverket där ju säkerhets- och miljöfrågor utgör grundförutsättningar för verksamheten liksom att ständigt utveckla kundperspektivet, det vill säga samma typ av frågeställningar som är viktiga för Bilprovningen. Jag har också bred erfarenhet av både privat näringsliv och politiskt styrda organisationer vilket jag tror är av värde i detta fall, säger Kerstin Lindberg Göransson.


Till nya ledamöter i styrelsen valdes Anna Nilsson-Ehle, verksam vid SAFER på Chalmers, Christer Berggren, kansliråd på näringsdepartementet, Christer Zetterberg, KAK och Thomas Winskog, Svenska Taxiförbundet. Styrelseledamöterna Per Johansson, Ulf Blomgren, Annika Sten Pärson och Anders Björnek omvaldes för ny period. Kari Lotsberg, Olof Johansson och Peter Lindell hade undanbett sig omval.


Årsstämman fastställde bokslutet för 2006 och beslutade om ansvarsfrihet för styrelse och VD. Vidare fastställdes styrelsens förslag till utdelning om 125,80 kronor per aktie.


- Anpassning till nya diagnossystem, skärpt miljökontroll och ett utvecklat samarbete med andra aktörer på trafikområdet. Det är några av de områden vi kommer att prioritera framöver, förklarade vd Magnus Ehrenstråhle vid ett seminarium som hölls i anslutning till årsstämman.


Fordonen har tack vare teknikutvecklingen under senare år blivit alltmer trafiksäkra, men utvecklingen ställer också krav på att tekniken fungerar. Nu finns förslag framtagna om att samtliga EU-länder ska införa besiktning av fordonens elektroniska system. Statistik från Tyskland, som kommit längst i utvecklingen, visar att en betydande och ökande andel av haverier bland fordon orsakas av de elektroniska systemen.


Skärpta avgaskrav och modern motorstyrning ställer krav på anpassning av kontrollbesiktningen. Bilprovningen har i samråd med Vägverket tagit fram en preliminär tidplan för att under 2008 införa EOBD (European On Board Diagnostic) som en del av kontrollbesiktningen. EOBD är ett standardiserat diagnossystem för miljökontroll som gör det möjligt att upptäcka betydligt fler fel jämfört med idag.


Andra viktiga frågor framöver är att öka kundnöjdheten och minska kostnaderna ytterligare. Priset för en kontrollbesiktning ska vara fortsatt lågt. Det har varit oförändrat i fem år och är för jämförbara besiktningar lägst i Europa. Bilprovningen ska också öka aktiviteterna tillsammans med andra aktörer, som främjar trafiksäkerhet och miljö.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062