23948sdkhjf

Ökade registreringar av personbilar och lätta lastbilar

Bilmarknaden fortsatte att utvecklas positivt i april, med ökade registreringar av både personbilar och lätta lastbilar.— Företag och hushåll är optimistiska och investerar i nya, rena, bränslesnåla och säkra fordon.

Bilmarknaden fortsatte att utvecklas positivt i april, med ökade registreringar av både personbilar och lätta lastbilar.


- Företag och hushåll är optimistiska och investerar i nya, rena, bränslesnåla och säkra fordon. Det är bra för konjunkturen, miljön och trafiksäkerheten, säger Bertil Moldén, vd för BIL Sweden.


Under april registrerades 27 169 nya personbilar, vilket är en ökning med 5,3% jämfört med samma månad förra året. Hittills i år, januari-april, har registreringarna ökat med 9,8%. Lastbilsregistreringarna totalt minskade med 0,1% under april till 4 222, vilket är den näst högsta siffran någonsin för en aprilmånad. Hittills i år har lastbilsregistreringarna ökat med 9,5%. Lätta lastbilar upp till 3,5 ton ökade i april med 4,4% och tunga lastbilar över 16 ton minskade med 8,5%. Hittills i år har lätta lastbilar ökat med 11,6% och tunga lastbilar har ökat med 5,9%.


Miljöbilsandelen under april var 14,3 % jämfört med 11,2% april förra året.


- Regeringens besked om miljöbilspremien har undanröjt den osäkerhet som tidigare funnits och miljöbilsregistreringarna tar nu åter fart, säger Bertil Moldén.


Andelen dieselbilar av de totala nybilsregistreringarna var 28,2% i april jämfört med 16,8% april förra året. Hittills i år ligger dieselandelen på 29,2 % jämfört med 17,1 % samma period förra året.


Nyregistreringarna av personbilar med koldioxidutsläpp högst 120 g/km ökade under april med 238 %. Bilar med max 140 g/km koldioxidutsläpp ökade med 103 %. Andelen bilar med koldioxidutsläpp på högst 140 g/km var 8,6% i april i år jämfört med 4,4% april förra året.


- Utvecklingen på den svenska bilmarknaden är mycket positiv ur miljösynpunkt. Ökade andelar för dieselbilar, alternativbränslebilar, hybridbilar samt bensin- och dieselbilar med särskilt låga koldioxidutsläpp gör att koldioxidutsläppen från den svenska nybilsflottan nu sjunker kraftigt, säger Bertil Moldén.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062