23948sdkhjf

Statoils E85-försäljning nära att fördubblas i april

Under april sålde Statoil tre miljoner liter E85, en ökning med 95 procent jämfört med april 2006. Statoil fortsätter sin satsning på nya etanolpumpar och kommer före utgången av 2007 kommer att ha mer än 260 tankställen för E85 över hela landet.

Under april sålde Statoil tre miljoner liter E85, en ökning med 95 procent jämfört med april 2006. Statoil fortsätter sin satsning på nya etanolpumpar och kommer före utgången av 2007 kommer att ha mer än 260 tankställen för E85 över hela landet.


- Satsningen på förnybara drivmedel är långsiktig och en allt viktigare del i vår produktportfölj. Användningen av E85 har, efter en svacka i slutet av förra året, nu åter tagit fart. En anledning kan vara det initiativ vi tog till en rejäl prissänkning under april. Det blev därmed en krona billigare per mil att köra och fördelsaktigare för både miljö och kund att tanka E85, säger Helena Fornstedt, informationsdirektör på Statoil.


Den snabbaste ökningen av Statoils E85-försäljning under april syns i Uppsala följt av Kronoberg och Örebro. Statoil har ökat antalet tankställen för E85 till 212 stycken, vilket kan jämföras med 92 tankställen för ett år sedan. Under 2007 öppnas ytterligare 64 tankställen för etanol, de flesta i Stockholms län, Västra Götaland, Skåne och Västernorrland.


- Låginblandning av etanol är det mest effektiva sättet att minska koldioxidutsläppen. Därför vill vi få möjlighet att öka inblandningen till tio procent etanol i bensinen och att regeringen driver på för att den europeiska skyddstullen på etanolen tas bort så fort som möjligt, säger Helena Fornstedt.


Statoils inblandning av fem procent etanol i vanlig 95-oktanig bensin innebär dessutom en försäljning av mer än 4,5 miljoner liter låginblandad etanol under april. Enligt Vägverket motsvarar en enda procentenhets ökade inblandning av etanol mellan 50 000 och 100 000 nya E85-bilar.


Etanol E85 (85 procent etanol och 15 procent bensin) är anpassat för bränsleflexibla etanolbilar, det vill säga bilar som kan tankas med både E85 och bensin. Antalet nyregistrerade miljöbilar under april var 14,3 procent jämfört med 11,2 procent i april 2006, enligt branschorganisationen Bil Sweden.


Etanol är ett förnybart drivmedel som framställs ur bland annat spannmål. Att ersätta bensin med etanol leder till väsentligt lägre utsläpp av växthusgasen koldioxid.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079