23948sdkhjf

Fredrik Ekblom klar STCC-mästare

Fredrik Ekblom är klar mästare i STCC med ett race kvar. En seger på Sturup Raceway före Frank Stippler och Johan Stureson avgjorde. När närmsta konkurrenterna körde bort sig själva var segern en bjudning.— Helt underbart att vara först i STCC-historien med tre titlar.

Fredrik Ekblom är klar mästare i STCC med ett race kvar. En seger på Sturup Raceway före Frank Stippler och Johan Stureson avgjorde. När närmsta konkurrenterna körde bort sig själva var segern en bjudning. - Helt underbart att vara först i STCC-historien med tre titlar. Jag tillägnar den här segern min hustru då vi firar bröllopsdag idag, jublar Ekblom.


Robert Dahlgren skulle ta in. Richard Göransson vinna och Thed Björk hänga kvar i titelfighten inför finalen på Mantorp Park om två veckor. Fredrik Ekblom dödade festen. Segern på Sturup med närmsta konkurrenterna avhängda fällde avgörandet. - Jag hoppas att alla någon gång i livet ska få uppleva den här känslan. Det är helt obeskrivligt, jag är så glad. Synd att jag sabbade festen, men jag var tvungen att ta chansen när jag fick den serverad, säger en överlycklig Ekblom.


Fredrik Ekblom har inte brutit ett enda race i år. Han har två segrar och har i snitt placerat sig fyra i samtliga race. Kombinerat med starkt stöd från teamkompisen Robin Rudholm och snabba depåstoppet utgjorde det segerreceptet i STCC 2007. Ekblom är förste föraren i STCC att ta tre titlar, den första kom 1998 för samma team som han kör för i år. Den andra med Audistallet KMS 2003 och i år alltså redan innan finalen. Han är därmed dubbelt historisk. Först att vinna tre mästerskap och först med att avgöra innan finalen. - Den här segern är värd oerhört mycket för att STCC i år är så otroligt hårt. Det är stor skillnad för mig i år jämfört med ifjol när jag körde för Audi. I år har jag hamnat i ett läge där jag haft ledning större delen av säsongen. Rudholm har hjälpt mig, han gav mig två poäng på Karlskoga och utan dem så hade jag inte kunnat vinna idag. Dessutom har vi ett oerhört starkt och bra team bakom oss, ett stort tack till alla som har gjort detta möjligt, säger Ekblom.


Ekblom startade trea, bakom Thed Björk och Johan Stureson. Stureson skapade sig en stark ledning på över fyra sekunder redan efter fem varv. Göransson var piskad att ta sig förbi Ekblom för att ha en chans i mästerskapet. Thed Björk behövde en topplacering för att hänga kvar. Tabelltvåan Robert Dahlgren återfanns långt bak i fältet efter ett misslyckat kval och elfte startposition.


Stureson och Göransson föll i depån. Göransson släpptes ut för tidigt och krockade med Tommy Kristoffersson i depån. För det fick han ett "stop and go"-straff men lyckades ändå ta en fjärdeplats. För Stureson fastnade en hylsa vid depåstoppet och han tappade sin ledning. Thed Björk fick problem med växellådan och fick bryta i ledning.


Det bäddade för Ekblom som lugnt kunde passera mållinjen först, ovetande om att han därmed säkrat mästerskapet. - Jag fick inga rapporter om tabelläget från teamet via radion men fattade själv att om jag vinner nu så kommer de andra att få det jävligt tufft. Men ingen sa till mig att det räckte till seger. Det fick jag höra efter målgång när de skrek, "du har vunnit Fredrik, du har vunnit hela skiten".


Resultat, STCC Sturup Raceway: 1) Fredrik Ekblom, BMW 2) Frank Stippler, Audi 3) Johan Stureson, Peugeot 4) Richard Göransson, BMW 5) Robert Dahlgren, Volvo 6) Robin Rudholm, BMW 7) David Björk, BMW 8) Roger Eriksson, BMW


Mästerskapsställning: 1) Ekblom, 62 2) Dahlgren, 51 3) Göransson, 48 4) Björk, 40 5) Rudholm, 33 6) Flash, 31 7) Stippler, 28 8) Storckenfeldt, 20

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078