23948sdkhjf

Rallycross-EM: Lasse Larsson försvarade EM-titeln

Lasse Larsson försvarade sin EM-titel i rallycrossens toppklass division 1 efter en dramatisk final i Sosnova, Tjeckien. Det var också sista tävlingen för Larsson och Skoda-teamet Toveks Racing, som slutar på topp med dubbla guld även 2007.

Lasse Larsson försvarade sin EM-titel i rallycrossens toppklass division 1 efter en dramatisk final i Sosnova, Tjeckien. Det var också sista tävlingen för Larsson och Skoda-teamet Toveks Racing, som slutar på topp med dubbla guld även 2007.


Det var stor dramatik när EM-finalen i rallycross kördes i Sosnova, Tjeckien. Inför tävlingen ledde Kenneth Hansen med en poäng över den regerande mästaren Lasse Larsson. Efter en krävande tävlingshelg stod Larsson som både segrare och mästare. Det var ett värdigt avslut på en framgångsrik karriär för den dubble Europamästaren och hans Skoda-team Toveks Racing.


- Bättre kan det inte bli, det har varit en riktigt tuff helg. När man kommer in till depån efter att ha vunnit finalen och EM igen och möts av ett hundratal fans, ja då är inte tårarna långt borta. Helt fantastiskt, säger en rörd Lasse Larsson.


Vägen till segern i A-finalen var krävande. I den inledande kvalomgången på lördagen hände det mesta som kunde hända. Lasse Larsson körde sönder en drivaxel och bröt, Kenneth Hansen kraschade, Michael Jernberg drabbades av motorhaveri och Sverre Isachsen fick svartflagg. Därmed var det stor press på titelkandidaterna på söndagen. För Hansen gick det fortsatt tungt, han kom inte vidare till finalerna. Det gjorde däremot Larsson, som var tvungen att vara sämst fyra i A-finalen för att säkra sin andra EM-titel. Under press levererade Lasse Larsson ett drömresultat i sin sista tävling.


- Tävlingen började dåligt, bilen krånglade lite och det var en del nerver i körningen. Men sedan visade vi klassen igen. Under stor press var jag näst snabbast i den andra kvalomgången och sedan snabbast i den tredje. I A-finalen fick jag till en riktig rökare i starten och kunde sedan dra ifrån de andra och ta segern, konstaterar Lasse Larsson.


I Toveks Racing var det glädje efter en ny dubbel i EM och SM. Samtidigt markerade tävlingen i Tjeckien avslutningen i en framgångssaga som slutade på bästa tänkbara sätt.


- Att avsluta med både EM- och SM-guld är helt underbart. Det visar att teamet är det bästa i allt från Lasses körning till mekanikernas arbete, resultaten talar för sig själva. Trots att det känns tomt att lämna över bilen imorgon är det med glädje vi i Toveks Racing kan se tillbaka på fantastiska år tillsammans, säger teamchefen Gregor Tovek.


- Det finns inte ord för den här avslutningen. Lasse är en fantastisk förare med ett fantastiskt team bakom sig i Toveks Racing. Framgångarna betyder mycket för Skoda, både i Sverige och i Europa, och vi på Skoda Sverige vill tacka Lasse och Toveks Racing för ett framgångsrikt samarbete, säger Henrik Svensson PR-ansvarig på Skoda Sverige.


Resultat rallycross-EM Sosnova Tjeckien A-final division 1 1) Lars Larsson, Sverige, Skoda Fabia 2) Guttorm Lindefjell, Norge, Ford Focus 3) Ludvig Hunsbedt, Norge, Volvo S40 4) Andréas Eriksson, Sverige, Ford Fiesta 5) Pavel Koutny, Tjeckien, Ford Focus 6) Jos Kuypers, Nederländerna, Ford Focus


Slutställning EM division 1 1) Lars Larsson, 131 poäng 2) Kenneth Hansen, 124 3) Andréas Eriksson, 115 4) Sverre Isachsen, 111 5) Michael Jernberg, 110 6) Ludvig Hunsbedt, 102

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063