23948sdkhjf

Minskade utsläpp från personbilar

Naturvårdsverket har publicerat sin årliga rapport om Sveriges utsläpp av växthusgaser. I rapporten konstateras att utsläppen från personbilstrafiken, dvs hela personbilsflottan, har minskat något sedan 1990 trots att trafiken har ökat. Detta har skett tack vare energieffektivare bilar och ökad användning av biobränslen. 2010 års utsläpp av växthusgaser (inkl koldioxid) från personbilar är de lägsta under hela perioden 1990-2010. Utsläppen av växthusgaser från den tunga trafiken ökade under 2010.

- Det är mycket glädjande att utsläppen av växthusgaser från hela personbilstrafiken minskar. En viktig förklaring är att utsläppen från de nya bilar som kommer ut på marknaden har sjunkit i rekordfart under senare år, vilket i sin tur bland annat beror på den kraftigt ökade dieselandelen av nybilsförsäljningen. Under perioden 2005-2010 minskade de genomsnittliga koldioxidutsläppen från nya bilar med 22 procent samtidigt som dieselandelen ökade från 10 procent till 51 procent. En dieselbil släpper ut 20 procent mindre koldioxid än en jämförbar bensindriven bil, säger Bertil Moldén, vd för BIL Sweden.

- En förklaring till att utsläppen av växthusgaser från den tunga trafiken ökade under 2010 är den förbättrade konjunkturen där ökad ekonomisk aktivitet också medför ökade transporter. En annan orsak är att mycket gods fick styras om till lastbilstransporter som en följd av de problem som järnvägstrafiken hade under den stränga vintern 2010, säger Bertil Moldén.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11