23948sdkhjf

Garantiproblem för Saab-ägarnaDe svenska Saab-återförsäljarna diskuterar att lämna in en stämningsansökan mot Saab Automobiles dotterbolag Saab Parts AB som säljer reservdelar samt hanterar eftermarknadsfrågor som garantier.
Orsaken till att Saab:s återförsäljare överväger en stämning är att Saab Parts enligt egen utsago inte längre vill stå för nybilsgarantin till Saab-kunderna.

– De har meddelat oss att de inte längre tänker betala ut några garantiersättningar till verkstäder som utför arbeten som omfattas av Saab:s garantiåtaganden eftersom moderbolaget, Saab Automobile, gått i konkurs, säger Peter Hallberg, VD för Saab:s återförsäljarförening.

Peter Hallberg berättar att i december 2009 träffades en överenskommelse mellan Saab Automobile och de svenska Saab-återförsäljarna om att ansvaret för reservdelar och garantiarbeten fördes över till Saab Parts AB.
Alla garantiersättningar till återförsäljare och auktoriserade verkstäder har sedan dess betalats ut av Saab Parts. Något som nu kommer att upphöra, vilket får sina konsekvenser för ägare av nyare Saabar.

– Saab-återförsäljarna har i god tro och utifrån den överenskommelsen levererat nya Saab-bilar under två års tid i förvissningen om att nybilsgarantin inte skulle upphöra även om Saab Automobile gick i konkurs.
– Om Saab Parts står fast vid sitt beslut att inte betala ut garantiersättning kommer Saab-kunderna att drabbas, förklarar Peter Hallberg.

Återförsäljarföreningens bedömning utifrån gällande villkor är att garantianspråk endast kan ställas till den återförsäljare som sålt bilen, samt att bara privatpersoner kan kräva garantier av återförsäljarna nu när producenten gått i konkurs.
Juridiska personer, som företagskunder, har således ingen rätt till att få arbeten utförda som omfattas av eventuella garantiutfästelser lämnade av Saab Automobile.
Det innebär att merparten av nyförsålda Saabar under de senaste två åren helt står utanför garantier.

Den nya ägaren till Saab Parts blir Riksgäldskontoret, som i media har deklarerat att kunderna inte behöver känna någon oro för garantierna.
– Riksgälden har dock ännu inte har löst in sin panträtt i bolaget, vilket innebär att vi befinner oss i ett rättslöst tillstånd där endast privatpersoner har viss rätt, säger Peter Hallberg.

Som motdrag planerar Saab-återförsäljarna även att köpa merparten av sina reservdelar av andra leverantörer än Saab Parts, vilket avsevärt skulle reducera värdet av Riksgäldens pant i bolaget Saab Parts.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094