23948sdkhjf

Saab Automobiles konkurs fortsätter kosta miljoner

Nu har det passerat två år sedan Saab Automobile gick i konkurs och det framstår allt mer som att detta är en av svensk industris mest omfattande konkurser. Konkursförvaltarnas arvoden närmar sig 200 miljoner kronor och ännu ses inget slut på upprensningen av det anrika bilföretagets affärer.

Nyligen förlorade konkursboet också ett ärende i förvatningsrätten som innebär att man tvingas betala 2,8 miljoner kronor mer i bränsleskatt. Tvisten har handlat om eldningsolja som använts för att hålla Saab-fabriken uppvärmd när den stod tom. Konkursförvaltarna ansåg att eldningsoljan använts vid så kallad tillverkningsprocess i industriell verksamhet och därför skulle beskattas lägre. Men någon verksamhet pågick inte i fabriken och därmed går förvaltningsrätten på skatteverkets linje och konkursboet får betala 2,8 miljoner kronor mer i skatt.

De tre konkursförvaltarna, som nyligen begärt mer pengar för sitt arbete, har mött kraftig kritik från bland annat Fordonskomponentgruppen. Dess vd, Fredrik Sidahl, konstaterade i slutet av förra året att konkursförvaltarna "dränerar" Saabs konkursbo på pengar, pengar som skulle kunnat gå till alla de underleverantörer som förlorade pengar i konkursen. Sidahl kräver en lagändring för att en konkurs, och därmed kostnaderna för den, inte ska få pågå hur länge som helst.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.14