23948sdkhjf

Länsförsäkringar Bergslagen varnar för skadade USA-bilar

Länsförsäkringar Bergslagen varnar nu för det kraftigt växande problemet med krockade och vattenskadade importbilar från USA. Varje vecka möter Länsförsäkringar Bergslagen kunder som köpt en bil som, vid en snabb kontroll, visar sig vara en av dessa skadade bilar från USA.

Enbart i samband med orkanen Sandy 2012 löstes 250 000 skadade bilar in av amerikanska försäkringsbolag. Dessa exporteras utomlands och säljs till fullt pris. Sedan en tid har de börjat dyka upp i Bergslagen. Bilarna kan vara förknippade med ren livsfara och köparna är ovetande konsumenter.

Handeln med skadade importbilar från USA ökar lavinartat, något som leder till stora konsekvenser för ovetande köpare. Bilarna som nu strömmar in säljs både av bilfirmor och av privatpersoner. Bilarna kommer från USA där de blivit förklarade som obrukbara och därför lösts in hos försäkringsbolag. Dessa bilar får inte säljas vidare inom USA, utan säljs istället billigt på internetauktioner för export. Till Bergslagen anländer bilarna, via privatpersoner och verkstäder i baltländerna. Och för kriminella har detta blivit en högaktuell affärsidé.

- Det handlar ofta om nyare årsmodeller av vanliga kända märken som fixats till på ytan. För en vanlig konsument är det, med blotta ögat, svårt att kunna avslöja vad bilen varit med om, säger Mikael Hellberg, Skadechef på Länsförsäkringar Bergslagen och fortsätter;

- Då bilarna varit krockade eller stått dränkta i saltvatten kan alla tänkbara farliga fel uppstå gällande elektronik, kaross och motor. I värsta fall kan de vara rent livsfarliga. Vi har sett skräckexempel som kan liknas vid rullande likkistor.

- Det tråkiga är att kunderna ofta betalt marknadsmässigt pris för vad de tror är en oskadad bil och det är först när vi berättar hur det ligger till, som kunden får vetskap om bilens historik, säger Mikael Hellberg.

Dessa kunder riskerar en kraftig nedsättning av ersättning om något händer med bilen. Får bilen en skada begränsas alltid ersättningen till bilens marknadsvärde. Och för en bil som badat i saltvatten kan marknadsvärdet vara så lite som en tiondel av det normala. Detta blir givetvis en stor besvikelse för ovetande fordonsägare.

Länsförsäkringar Bergslagen vill uppmärksamma konsumenter på detta allvarliga problem. Vi har några enkla tips som konsumenten själv kan göra för att undvika en tråkig, dyr och farlig bilaffär.

- Ta reda på bilens chassinummer. Det är alltid detsamma, oavsett om bilen importerats. Vid en snabb sökning via Google kan man hitta en del av dessa bilar i tidigare annonser, kopplade till nätauktionerna i USA. I dessa annonser anges vilka skador bilen haft, säger Mikael Hellberg.

Vill man göra en noggrannare spårning är registret Carfax utmärkt, där det går att beställa en rapport med hela bilens historik.

- Planerar du att köpa en bil för exempelvis 150.000 kronor, kan det vara väl investerade pengar att beställa en Carfaxrapport för några hundralappar, menar Mikael Hellberg.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063