23948sdkhjf

SVT storsatsar på Svenska rallyt

Den 5-8 februari körs Svenska rallyt och SVT gör dagliga direktsändningar och magasinsprogram för att följa den nyblivna juniorvärldsmästaren Pontus Tidemands kamp med världseliten.

- Vi bjuder tittarna på en spännande buffé med rallygodis. Att Pontus Tidemand får chansen i ett toppstall lyfter förstås intresset ytterligare, säger Johan Ejeborg, projektledare för Svenska rallyts sändningar på SVT.

Svenska rallyt är årets andra deltävling i VM-serien med start och mål i Karlstad, med Hagfors som ”nav” med serviceplats på flygplatsen, precis som senaste åren. Första etappen körs i två (!) länder, då fler sträckor körs i Norge.

SVT har sin studio i Hagfors, med Maria Wallberg som programledare. Kommentatorer är Stefan Klemetz och Jonas Kruse. I det direktsända magasinet ”After rally” summeras etapperna med de bästa åkarbilderna, ges analys och görs intervjuer. Redan på onsdagen blir det en timmes sändning från Färjestadtravet. På lördag avslutas rallyt med två direktsända sträckor i skogarna kring Hagfors.

Regerande världsmästare Sebastien Ogier är favorit till en andra raka seger i rallyt. Volkswagenstallet dominerar stort förra säsongen och här finns kanske den främste utmanaren till Ogier i stallkamraten Jari-Matti Latvala. Finländaren vann Svenska rallyt 2008 och 2012 och tog brons i VM-serien förra året. En annan favorit är Mikko Hirvonen, vinnaren 2010 och 2011, som har lämnat Citroën för M-Sport där han hoppas på en nytändning. I stallet får nu Pontus Tidemand chansen att visa vad han verkligen kan.

- Förväntningarna på Pontus är stora och det ska de vara. Han visade imponerande fart i debuten förra året och ska absolut kunna vara topp fem om allt stämmer, menar SVT:s expert Jonas Kruse.

Citroën har haft det motigt efter att Sebastien Loeb försvunnit. Med norske toppföraren Mads Östberg kan fransmännen ha hittat en föraren som kan utmana om VM-titeln. Östberg kör med svenske Jonas Andersson i högerstolen. Hyundai är tillbaka i VM-rallyt. Den här gången med storsatsning i WRC, där belgaren Thierry Neuville ska försöka ge sydkoreanerna den start de hoppas på. Neuville blev tvåa förra året för M-Sport.

SVT-sändningar av Svenska rallyt 2014

Datum Sändande kanal Innehåll

Onsdag 5 februari SVT24 och SVT Play kl 20.00-21.00 Direktsändning från Superspecialen SS1 på Färjestad travbana i Karlstad.

SVT2 och SVT Playkl 22.15-22.45 Svenska rallyt-magasin med allt inför VM- rallyt, samt höjdpunkter från SS1.

Torsdag 6 februari SVT Play kl 18.00-19.00 After rally – webblive med de viktigaste händelserna från dagen. Intervjuer, depåsnack och gäster.

SVT2 och SVT Playkl 22.15-22.45 Svenska rallyt-magasin med allt det bästa från dagen.

Fredag 7 februari SVT Play kl 16.10-17.10 After rally – webblive med de viktigaste händelserna från dagen. Intervjuer, depåsnack och gäster.

SVT2 och SVT Play kl 23.00-23.30 Svenska rallyt-magasin med allt det bäst från dagen.

Lördag 8 februari SVT1 och SVT Play kl 10.20-11.40 Direktsändning av Värmullsåsen 1 sträcka från Hagfors centrum.

SVT1 och SVT Play kl 15.10-17.00 Direktsändning av Värmullsåsen 2, sträcka från Hagfors centrum.

SVT2 och SVT Play kl 23.00-23.30 Svenska rallyt-magasin med allt det bästa från sista dagens tävlingar.

Söndag 9 februari SVT1 kl 16.00-17.00 Svenska rallyt – sammandrag

Bildtext:

SVT:s expertkommentatorer under Svenska rallyt, Johan Kruse och Stefan Klemetz. Foto: Johan Ejeborg/SVT
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094