23948sdkhjf

Mazda utvecklar bioplast för karossdelar

Mazda Motor Corporation har utvecklat ett nytt biobaserat plastmaterial lämpligt för vissa utvändiga karossdelar. Denna nya bioplast minskar framtida Mazda-bilars påverkan på miljön. Materialet är tillverkat av vegatabiliska material och minskar användandet av oljeprodukter och därmed också utsläppen av koldioxid. Och eftersom denna nya typ av bioplast kan färgas redan vid produktionen behöver den inte lackeras och minskar därmed även utsläppen av flyktiska organiska föreningar. Infärgningen av bioplasten ger denna en djup färgnyans och en spegelblank yta med högre kvalitet än vad som kan åstadkommas med traditionell lackering.

Mazda har under ett antal år utvecklat olika teknologier för biomassa-produkter. Under samlingsnamnet Mazda Biotechmaterials var Mazda den första biltillverkare som använde värmebeständigt växtbaserat bioplastmaterial med mycket hög hållfasthet för vissa inredningsdetaljer. Mazda var även den första biltillverkare som använde klädslar som enbart tillverkas av fibrer från växtriket. För att det nya biomaterialet skall kunna användas till utvändiga karossdelar måste det vara mycket motståndskraftigt mot både väder, repor och slag.

Mazdas nyutvecklade biomaterial lämpar sig för både yttre och inre delar. Det var genom att hitta den exakt rätta sammansättningen av ett mycket formbart och hållbart bioplastmaterial med patentsökta tillsatser och färgämnen som ingenjörerna lyckades. Detta material gör att Mazda kommer att kunna tillverka delar som är lika hållbara som konventionellt lackerade delar av ABS-plast, men har ett bättre ytskikt och klara fördelar när det gäller design och konstruktion.

Detta nya bioplastmaterial kommer först att användas till inredningsdetaljer på nya Mazda MX-5, som lanseras under 2015, innan materialet även kommer att användas för yttre karossdelar på kommande modeller. Just nu visas prototypdelar gjorda av Mazda Biotechmaterials på Tokyos mässa Eco-Products. Materialet har utvecklats i samarbete med Mitsubishi Chemical Corporation.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078