23948sdkhjf

Hedin Bil har öppnat nytt last- och transportbilscentrum

Hedin Bil har invigt sin helt nya anläggning för last- och transportbilar vid Helsingborgs norra infart. Med totalt 5 500 kvadratmeter blir det den största i sitt slag i norra Europa.

– Mercedes växer mycket kraftigt i Sverige just nu, och Hedins nya anläggning gör att vi kommer att kunna satsa ännu hårdare, säger Mattias Nilsson på Mercedes-Benz Sverige.

Helsingborg är tveklöst Sveriges mesta knutpunkt för tung trafik. Här passerar så gott som all trafik från kontinenten till Sverige, Norge och Finland och här sammanstrålar E4 och E6. Det gör att staden i många år varit en naturlig plats för försäljning och service av kommersiella fordon.

– Detta är en del av vår verksamhet som vuxit så kraftigt att vi helt enkelt var tvungna att satsa rejält, säger Jörgen Bengtsson som är platschef.

– Idag säljer vi drygt 500 last- och transportbilar per år, men målet är att fördubbla det till ca 1.000 bilar.

Anläggningen är på totalt 5 500 kvadratmeter, vilket gör den till Mercedes största inte bara i Sverige utan i hela norra Europa. Hela byggnaden är byggd enligt GreenBuilding-konceptet. Det betyder att den har en energiförbrukning som är 25 procent lägre än vad Boverkets så kallade BBR-regler kräver.

Helt unikt är den stora utställningshallen på 2.000 kvadratmeter. Av tradition har last- och transportbilar ofta exponerats utomhus, och detta blir antagligen den största hallen för dessa fordon i Europa.

– Lastbilar har ofta sålts på beställning, säger Mattias Nilsson. Men vi märker att allt fler köper nyckelfärdiga lastbilar på samma sätt som man köper personbilar. Och då blir det allt viktigare att verkligen kunna se bilarna i lugn och ro utan regn och blåst.

Vid sidan av hallen rymmer anläggningen även nästan 3000 kvadratmeter verkstad och reservdelslager. Här finns sex 32 meter långa så kallade ”skepp” för stora lastbilar. Det ena med en en lastbilslyft som kan hantera ett komplett bil och släp-ekipage. Två av dem har smörjgropar varav en med bromsprovare. Sex platser med lift för transportbilar finns också.

Däckhotellet rymmer 3.000 hjul och reservdelslagret med plats för 8.000 reservdelar är utrustat med två pater-nosterverk som tar fram rätt lagerplats automatiskt.

När en lastbil kommer in akut är det ofta problem för föraren att hitta en plats att vara på medan reparationen utförs. I synnerhet i en stad som Helsingborg med mycket långväga trafik. Därför har verkstaden ett chaufförsrum som inte bara har soffa och pentry, utan även dusch och sovplats.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125