23948sdkhjf

Partille på första plats i Årets bilkommun 2014

Partille kommun hamnar på första plats i Årets bilkommun 2014, som presenteras av Statoil. Göteborg och Olofström hamnar på andra respektive tredje plats. Rankingen av alla kommuner baseras på bilisternas klimatpåverkan och körkostnader.

– Bilisterna har stora möjligheter att minska sin klimatpåverkan. Genom att välja en bil med lägre klimatutsläpp och tanka mer förnybart eller de fossila drivmedel som har lägst klimatpåverkan är mycket vunnet, säger Helena Fornstedt, Senior Director Fuel på Statoil.

I Årets bilkommun 2014 rankar Statoil alla Sveriges kommuner utifrån samtliga bilars körsträckor och förbrukning av bensin och diesel, samt utifrån hur stor andel av de nyregistrerade bilarna som är miljöbilar och hur stora koldioxidsläpp de nya bilarna har.

– Den absoluta merparten av våra bilar drivs fortfarande med fossila drivmedel och det är viktigt att alla bilister gör ett aktivt val vid pumpen. I dag har vi en diesel som innehåller upp till 30 procent förnybart drivmedel, samtidigt som ett multifunktionellt additiv förbättrar förbränningen och gör att man kan köra cirka två procent längre på samma tank. Det minskar bilens klimatpåverkan med drygt 22 procent jämfört med marknadens standarddiesel, säger Helena Fornstedt.

Om alla Sveriges bensin- och dieselbilar skulle drivas med Statoils miles skulle bilisterna spara 94 miljoner liter drivmedel och cirka 1,4 miljarder kronor, jämfört med om bilarna drivs med marknadens standarddrivmedel.

Bilisterna kan dessutom minska sin bränsleförbrukning med omkring tio procent genom att ha rätt däcktryck och köra på ett sparsamt sätt, utan att restiden blir längre. För bilisterna i Sverige skulle detta i genomsnitt innebära en besparing på omkring 1 310 kronor och 251 kilo koldioxid om året.

– Den sparade litern är det enklaste sättet för att både minska körkostnaden och klimatpåverkan. Och med Statoils additiverade bensin- och dieselbränslen kommer du längre på varje liter, säger Helena Fornstedt.

Fakta om bilarna i vinnande Partille jämfört med i hela Sverige
- Vid utgången av 2013 fanns det 14 879 bilar registrerade i Partille, vilket motsvarar 0,41 bilar per invånare. I hela riket finns det 0,47 bilar per invånare.

- Bilisterna i Partille minskade sin bilkörning med 2,4 procent under 2013. Bilarna i Partille kördes i genomsnitt 1 203 mil, 21 mil mindre än året innan. I hela riket minskade bilkörningen med 0,8 procent.

- Bilisterna i Partille använde i genomsnitt 850 liter bensin och diesel under 2013, vilket kan jämföras med 901 liter i hela riket.

- Andelen nya miljöbilar i Partille uppgick under det första halvåret 2014 till 19,8 procent av de nyregistrerade bilarna i kommunen. I hela riket var andelen 15,9 procent. I Nacka var andelen sålda miljöbilar allra högst, 27,8 procent.

- Koldioxidutsläpp från nya bilar i Partille uppgick under 2013 till 131 gram per kilometer, jämfört med riksgenomsnittet på 136 gram. De nya bilarna i Färgelanda hade lägst utsläpp, 125 gram.

När man slår samman de fyra indikatorerna hamnar Partille på första plats i rankingen Årets bilkommun 2014.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079