23948sdkhjf

Världsunik teknik kopplar ihop cykelhjälmar med bilar

Volvo Cars tar ett banbrytande steg inom bilindustrin och kommer i samarbete med POC, en ansedd svensk tillverkare av skyddande sportutrustning, och Ericsson att presentera en innovativ och unik säkerhetsteknik som kopplar samman förare och cyklister på International CES i Las Vegas.
Tekniken kan förhindra olyckor med hjälp av en uppkopplad bil- och hjälmprototyp som upprättar en tvåvägskommunikation och varnar Volvoförare och cyklister när de kommer för nära varandra. Biltillverkare har aldrig tidigare försökt lösa problemet med uppkopplad säkerhetsteknik – förrän nu.

Den globala ökningen av cykling fortsätter stadigt då pendlare tar cykeln till jobbet. Detta har lett till en ökning av allvarliga cykelolyckor, ett problem som Volvo Cars och POC anser oacceptabelt och som kräver innovativa och samlade insatser för att lösa. Volvo Cars system City Safety, en teknik som upptäcker, varnar och automatiskt bromsar för att undvika kollisioner med cyklister, var industrins första åtgärd för att på allvar ta itu med säkerheten för cyklister. Detta åtagande har banat väg för den innovativa hjälmtekniken, som presenteras på International CES 2015.

Med en populär smartphone-app för cyklister, som Strava, kan cyklistens position delas via Volvo-molnet till bilen, och vice versa. Om risk för kollision är nära förestående kommer båda trafikanterna att varnas – och ges möjligheten att vidta nödvändiga åtgärder för att undvika en olycka. Volvoföraren varnas för cyklister som befinner sig i närheten genom en varning på head-up-displayen – även om cyklisten befinner sig i döda vinkeln, t.ex. bakom en krök eller en annan bil, eller om cyklisten syns dåligt kvällstid. Cyklisten varnas via en hjälmmonterad varningslampa.

Det innovativa konceptet är resultatet av ett helsvenskt samarbete mellan Volvo Cars, POC, ledande tillverkare av skyddsutrustning för cyklister och skid- och snowboardåkare, samt Ericsson, världsledande inom kommunikationsteknik och -tjänster. Det innovativa, molnbaserade säkerhetskonceptet rymmer spännande utvecklingsmöjligheter och kommer att rädda liv bland alla oskyddade trafikanter.

Klas Bendrik, VP och Group CIO på Volvo Cars, kommenterade: "Samarbetet mellan Volvo Cars, POC och Ericsson är en viktig milstolpe i arbetet med att undersöka hur vi kan gå vidare för att uppnå Volvo Cars vision att bygga bilar som inte kolliderar. Redan idag kan vårt system City Safety, standard hos nya XC90, upptäcka, varna och automatiskt bromsa för att undvika kollisioner med cyklister. Genom att utforska molnbaserade säkerhetssystem närmar vi oss nu en lösning för att helt eliminera de kvarvarande döda vinklarna mellan bilar och cyklister för att undvika kollisioner."

Stefan Ytterborn, VD och grundare av POC, tillade
– Vårt mål är att göra allt vi kan för att rädda liv och minska konsekvenserna av olyckor för skid- och snowboardåkare och cyklister. Samarbetet med Volvo Cars är helt i linje med vårt mål och vi ser fram emot att se hur vi kan bidra till säkerheten för cyklister och öka interaktionen mellan bilar och cyklister.

Per Borgklint, SVP och chef för affärsenheten Support Solutions på Ericsson, sa:
– Nätverkssamhället rymmer antagligen inget bättre löfte än dess förmåga att skapa kopplingar som räddar liv. Vårt senaste samarbete med Volvo Cars, där vi utforskar möjligheterna att skydda de miljontals cyklister som befinner sig på vägarna, är bara det senaste exemplet på innovation som kan förändra världen. Vi stödjer stolt denna viktiga insats i samarbete med POC och förblir engagerade i jakten på uppkopplingsframsteg som leder till obegränsade nya möjligheter.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11