23948sdkhjf

Bilen behövs för de flesta av oss

För något år sedan var det biluthyrarna som gick ut och föreslog att man skulle sälja bilen och istället hyra när det fanns behov av bil. Fick det något större genomslag? Näh, skulle inte tro det. Bilköparna var fler än någonsin förra året. Nu är det Taxiförbundet som tycker att vi ska sälja bilen och istället åka taxi. Ska vi tro på något större genomslag? Näh, tänkte väl det.
Visst är det ambitiöst att föreslå lösningar för att minska biltrafiken. Men realistiskt? Nja, inte riktigt. Att äga en bil är så mycket mer än bara kronor och ören. Det handlar om frihet att själv bestämma över sina transporter, att kunna disponera sin tid som man själv vill. Inte bara för att åka till och från jobbet eller stormarknaden utan också för att kunna ha en fungerande familj, till exempel för barnfamiljer som behöver skjutsa barnen till och från olika aktiviteter. Inte kan man väl tänka sig att ha ha en hyrbil eller taxi för alla de nödvändiga småärenden som gör bilen oslagbar som transportmedel.
Visst, det kostar mycket pengar att ha bil. Men det finns också en ökande medvetenhet om att reducera onödiga körningar och samordna sina transporter typ ska barnen köras till fotbollsträningen kan man samtidigt åka och handla, hämta kemtvätten osv.
Bilägare ägnar sig åt ett resursslöseri som inte bara drabbar miljön, utan också den egna plånboken. Tusentals kronor slängs i sjön varje månad i onödan, anser Svenska Taxiförbundet. Förbundet har bland annat utgått från att det enligt konsumentverket kostar det mer än 79 000 kronor per år att äga och köra en egen bil (Volvo V70). En ekonomisk börda som de flesta bilägare blundar för. Förmodligen för att det blir för hemskt att se resultatet, anser Claudio Skubla, kommunikationschef i Svenska Taxiförbundet. Han anser att det finns mycket pengar att spara och de pengar som man sparar på att inte ha bil skulle ”med råge till att ta taxi till och från jobbet när det regnar, från stormarknaden när kassarna är många och tunga och till att hyra bil på semestern.”
Taxiförbundet anser att en satsning på bättre service med anropsstyrd taxi och anropsstyrd taxi i linjetrafik sannolikt skulle leda till att många familjer, som idag äger flera bilar, kan klara sig med bara en enda bil. Det kan väl möjligtvis vara sant. Men att helt klara sig utan en egen bil som kan användas precis när man själv vill, det har vi svårt att tro på. Åtminstone för större delen av de bilinnehavare som finns idag.
Olle Holm

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078