23948sdkhjf

Balansakt på ett hjul Vi testar MonoWheel

När Segways patent löpte ut öppnades marknaden för gyrobalanserade elektriska hjul. Ett av dessa är MonoWheel som vill fylla tomrummet mellan att gå och cykla. En förutsättning är dock att du över upp din balans ordentligt.

Att det skulle finnas personer med dålig balans är väl tveksamt, snarare handlar det om att tro på sig själv, våga och träna. MonoWheel själva hävdar att vem som helst kan lära sig att använda denna enhjuling på mindre än 30 minuter. I dagsläget håller företaget även kurser för alla som köper ett hjul hos återförsäljaren Teknik-Magasinet.
Själva upplärningsfasen är annars det roligaste med MonoWheel. Det är inte många gånger i vuxen ålder som man känner hur nya muskler väcks till liv – denna gång i fötterna som ömmar rejält första åkturerna.
Att lära sig åka på ett MonoWheel handlar mycket om att bemästra balansen i sidled. Gyrot hjälper enbart till att hålla balansen i sidled. Likt en cykel kan du inte stå stilla utan behöver lite fart för att hålla balansen och för att inte falla omkull behöver du även styra med benen.
MonoWheel räknas som en cykel vilket innebär att du bör ha hjälm och använda den på cykelvägar. När du har färdats klart fälls fotpedalerna enkelt upp på sidorna vilket underlättar om du ska ha den med i bilen, på bussen, båten eller i husvagnen. Tyvärr väger enhjulingen 12 kilo vilket begränsar flexibiliteten.
När du väl är uppe på hjulet gäller det att inte åka för snabbt. Skulle hjulet nå sin maxfart på 12 km/tim ljuder en signal som varnar för överbelastning och gyrot motarbetar varje försök till att åka snabbare. Maxfarten är en av hjulets svaga punkter. När du väl har tränat upp din balans och vågar dig ut på längre äventyr känns hjulet alldeles för långsamt för att kunna konkurrera med cykeln.
MonoWheel finns i två versioner. Båda har luftfyllda hjul och tar sig fram även på ojämna underlag som grus, gräs, is, snö, trottoarkanter och backar. För den som har blivit riktigt duktig går det även att trixa med den - eller varför inte göra ett rullande handstående? Att folk stirrar, pekar och skrattar får du leva med hur som helst.

Text Klas Skarin
Foto Henrik Looser

Fakta MonoWheel 2.0
Motorstyrka 950W
Räckvidd Upp till 40 km
Rekomenderad förarvikt Upp till 100 kg
Storlek 50x44x15 cm
Hjulstorlek 16 tum
Vikt 12 kg
Pris 9 900 kronor

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078