23948sdkhjf

Fordonspool testas i centrala Tokyo

Snart blir det möjligt att korttidslåna ultrakompakta, trehjuliga elfordon för att förflytta sig i Tokyo. Toyota och det japanska företaget Park24 ska under en försöksperiod använda Toyotas i-ROAD i en poolverksamhet i den japanska huvudstaden.

Ett antal Toyota i-ROAD kommer att finnas tillgängliga vid fem platser i centrala Tokyo. Fokus i testet ligger på envägstransporter mellan olika shoppingcenter och turistattraktioner. Kostnaden för att låna elfordonen blir ca 30 kronor för varje påbörjad 15-minutersperiod. Max lånetid är 2,5 timmar. Via nätet kommer användarna både kunna se tillgänglighet och göra sin bokning.
Under projektet, som pågår från mitten av april till slutet av september i år, ska användardata och omdömen från användarna samlas in för att ta reda på hur den här typen av tjänst ska utformas för att vara så lättanvänd och attraktiv som möjligt. Man ska också undersöka om och hur använd­arna förändrar sitt resebeteende med hjälp av elfordon av den här typen.

Toyota bedriver liknande verksamhet i Toyota City i Japan och i den franska staden Grenoble.

Toyota i-ROAD är ett trehjuligt, eldrivet fordon med väderskyddad plats för två personer. Med en längd på drygt 2,3 meter och bredden endast 87 centimeter, tar det inte större plats än en motorcykel. Maxhastigheten är 60 km/timme i Japan och 45 km/timme i Europa.

Park24 är ett stort japanskt parkeringsbolag, som också driver en omfattande bilpoolsverksamhet kallad ”Times Car Plus” med omkring 430 000 medlemmar.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063