23948sdkhjf

Registreringsskyltar har blivit tjuvarnas nya favoritobjekt



Stöld av nummerplåtar är ett stort problem med en enkel lösning – därför kräver nordens största digitala förmedlare av verkstadsuppdrag, autobutler.se, nu en lagstiftning som gör att alla bilägare, enkelt får sina nummerplåtar säkrade. I februari var totalt 32 480 registreringsskyltar efterlysta i Sverige. I augusti 2013 låg siffran på 17 553, det är en ökning med 54 procent på bara 18 månader.
Även om nummerplåten blir stulen, får man inte ett nytt registreringsnummer. I värsta fall, kan det istället dyka upp böter och man kan bli tvungen att bestrida var och en.
-I 2014 anmäldes över 18 000 nummerplåtar försvunna. Lyckligtvis är det ett jobb som bara tar minuter att utföra hos en kvalitetsverkstad. Det är surt att få skylten stulen, och vi tycker att det ska bli lag på en fast skylt, som kräver verktyg för att stjäla, säger Peter Zigler på autobutler.se.
Hårdast drabbas Stockholm med 10 090 efterlysta skyltar i fjol. Den främsta anledningen tros vara trängselskatten som även drastiskt ökade stölderna i Göteborgs län efter att den infördes. Förutom småbrott som trängselskatt och böter, används de stulna skyltarna till grövre brott som rån, stöld och smitningar från bensinstationer.
Med bara plasthattar, skruvar och muttrar, får man skylten säkrad. Många verkstäder har materialet liggandes och det tar inte mer än 10 minuter för en mekaniker att skruva fast skylten. Det enklaste sättet är genom att borra två hål i skylten, skruva fast den och sätta plasthattarna över.
I januari 2014 kom det en ny skyltmodell, där mellanrummet mellan bokstäver och siffror gjorts mindre, i och med att klistermärke inte längre används. Process vid stöld av registreringsskylt
1. Anmäl till polisen.
2. Kör till polisen för en provisorisk skylt eller beställ från transportstyrelsen – 90 kr
3. För körjournal för att bättre kunna bestrida böter.
4. Vid böter, betala först, sen bestrid.
5. Bor du i en stad med trängselskatt, ring skatteverket och anmäl stölden så att det är registrerat. Då hamnar skylten automatiskt på en lista som granskas manuellt.
6. Det är väldigt svårt att få ett nytt registreringsnummer, stöld räcker inte som argument.

Kommentera en artikel (1)
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.941