23948sdkhjf

Mercedes-Benz förbjudna köldmedel till EU-domstolen

EU ställer Tyskland till svars inför EU-domstolen för att Mercedes använder ett köldmedel i bilarnas klimatanläggning som är förbjudet. Det är den långdragna tvisten mellan tyska biltillverkare och EU om köldmedlet R-134a som nu hamnar i EU-domstolen i Luxemburg, skriver Ny Teknik.

En lag från 2006 föreskriver att bilar som certifieras från 2011 inte längre får använda köldmedlet R-134a i klimatanläggningarna eftersom det bidrar till att öka växthuseffekten. Men bland annat Mercedes-Benz vägrade använda det alternativa köldmedlet R1234yf sedan ett test visat att det var brandfarligt. Brandfaran tillbakavisades dock av EU. Den tyska certifieringsmyndigheten för nya bilar har trots det gått med på att tyska biltillverkare fortsätter att använda R-134a som köldmedel.

Bland annat Frankrike har protesterat och landet ville för några år sedan förbjuda försäljning av Mercedes-Benz i Frankrike. Ett beslut som dock tillbakavisades av en domstol.

Frankrike har protesterat mot att tyska tillverkare fortsätter använda R-134a, och aktionen gick så långt som att Frankrike för två år sedan ville stoppa försäljningen av Mercedesbilar i landet.

Men idag gick så till slut EU till aktion och stämmer nationen Tyskland inför EU-domstolen i Luxemburg för att landet inte har återkallat Mercedesbilar med det otillåtna köldmedlet och tvingat Daimler att byta till det mindre aggressiva medlet R1234yf.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078