23948sdkhjf

Kia lanserar DRIVE WISE för självkörande teknik

Kia Motors visar avancerad säkerhetsteknik visas på teknikmässan CES 2016 i Las Vegas. Lanseringen av DRIVE WISE omfattar framtidens avancerade förarstödssystem och målet är att Kia Motors ska lansera delvis självkörande bilar år 2020 och helt självkörande bilar år 2030.

DRIVE WISE innebär möjligheten för Kia att införa intelligenta säkerhetssystem för framtida modellprogram med målet att eliminera potentiella faror i trafiken och för att alltid bästa vägen väljs för att nå destinationen.

Under de kommande 15 åren kommer tekniken bland annat att innebära;

- Självkörande bilar på motorväg kommer via radar, kamera och GPS att tolka filmarkeringar, omgivande trafik och omkörningar av långsammare fordon samt möjlighet att välja alternativ väg utan något ingripande av ”föraren”. För stadskörning används samma teknik för att bilen så säkert och snabbt som möjligt kan ta sig förbi t ex trafikstockningar. Systemet uppdateras kontinuerligt på trafiksituationen i närområden.

- En kamera kontrollerar förarens uppmärksamhet och mäter tiden när ögonen inte tittar på vägen. Tittar föraren bort för länge bromsar bilen. Vid en akut situation om t ex föraren somnar väljer bilen själv en säker plats att stanna på.

- Ett automatiskt självparkeringssystem innebär att föraren kan lämna bilen och välja parkering på fjärrkontrollen eller på sin Smartwatch. Bilen väljer då närmast ledig parkeringsplats.

Kia Motors kommer att testa sin nya teknik DRIVE WISE på allmänna vägar i Nevada, USA efter att Kia fått tillstånd av myndigheterna i Nevada. Den bil som först kommer att vara testpilot är elbilen Kia Soul EV.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.065